stimueer-werknemers-om-op-de-fiets-naar-het-werk-te-gaan-enerjoyEen groot deel van de werkende bevolking zit ruim acht uur per dag achter de computer. Als dat niet wordt gecompenseerd met voldoende beweging, kan dat leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Gebrek aan beweging kan leiden tot ziekteverzuim, met hoge kosten voor werkgevers.
Een simpele manier om dit probleem te verminderen zonder de werkomgeving drastisch te veranderen is om werknemers te stimuleren naar hun werk te fietsen. Volgens een TNO-onderzoek uit 2009 zijn werknemers die regelmatig naar hun werk fietsen jaarlijks gemiddeld ruim een dag minder ziek dan collega’s die niet fietsen. Meer fietsende werknemers kan bedrijven dus een hoop geld besparen, maar ook voor de werknemers zelf zijn er aanzienlijke voordelen: regelmatig fietsen kan overgewicht voorkomen, cholesterol verlagen, de algemene fitheid verbeteren. En dan hebben we het nog niet eens over het milieu.
In dit artikel geven je 5 tips om werknemers te motiveren vaker de fiets te pakken.

1. Zorg voor goede voorzieningen

Zorg voor voldoende veilige fietsenstallingen – het liefst overdekt en afgesloten om diefstal te voorkomen. Douches en kleedruimtes zorgen ervoor dat werknemers fris aan het werk kunnen, en een fietspomp en bandenplaksetje helpen met klein onderhoud en reparaties.

2. Help met de aanschaf van een goede fiets

Een goede fiets kan behoorlijk duur zijn. Ook al is de ‘fiets van de zaak’-regeling afgeschaft, er zijn nog steeds mogelijkheden waarop je als werkgever kan helpen met de aanschaf. Een optie is om een rentevrije lening aan te bieden die afgelost kan worden via de reiskostenvergoeding. Deze vergoeding is belastingvrij tot maximaal 19 cent per kilometer. Als deel van de ‘vrije ruimte’ binnen de werkkostenregeling is het ook mogelijk om een fiets (gedeeltelijk) te schenken tot een maximaal bedrag van 1,2% van het fiscale loon.

3. Promoot de elektrische fiets

De elektrische fiets heeft lang een slecht imago gehad, maar daar is tegenwoordig geen reden meer voor! Een zogenaamde e-bike zorgt ervoor dat ook langere afstanden makkelijk te befietsen zijn en helpt bovendien bij tegenwind. Er zijn allerlei modellen in verschillende prijsklassen verkrijgbaar, en het opladen van een e-bike is vele malen goedkoper dan het vullen van de tank van een auto!

4. Doe mee aan Burn Fat Not Fuel

stimueer-werknemers-om-op-de-fiets-naar-het-werk-te-gaan-2-enerjoy-jpgBurn Fat Not Fuel is een initiatief voor werkgevers en werknemers dat fietsen stimuleert en beloont. Werknemers zien hun fietsroutes, snelheid en calorieverbranding op de app, terwijl de ‘box’, bevestigd aan de fiets, informatie doorgeeft aan de ‘receiver’ in de fietsenstalling op het werk. De werkgever kan deze informatie gebruiken om beloningen uit te delen aan werknemers voor het aantal afgelegde kilometers of het aantal keren per week dat de fiets gebruikt wordt.

5. Verschaf informatie over nuttige apps

Er zijn verschillende apps die werknemers kunnen gebruiken om hun persoonlijke voortgang bij te houden. Zo zijn er apps voor het bijhouden van het aantal gereden kilometers en verbrande calorieën, maar ook om bijvoorbeeld nieuwe fietsroutes te vinden. Veel apps bieden virtuele prijzen en ‘badges’ aan als bepaalde mijlpalen bereikt worden, en sommige bieden ook digitale coaches en de mogelijkheid om tegen je vrienden of je vorige tijd te racen. Er zijn ook interessante lokale initiatieven die bijvoorbeeld korting aanbieden bij winkels in de buurt, dus het is zeker de moeite waard hier onderzoek naar te doen.
Iedereen weet dat regelmatig bewegen bijdraagt aan een betere gezondheid, maar het kan moeilijk zijn deze abstracte informatie toe te passen op je eigen drukke leven. Werkgevers kunnen een belangrijke rol spelen in het motiveren van werknemers om vaker de fiets te pakken – het zal ze zelf ook een hoop voordeel opleveren!