Enerjoy

Gezonde kantine: 5 eenvoudige aanpassingen

/ Leave a comment

Gezonde kantine 5 eenvoudige aanpassingen - EnerjoyGezonde kantines, het is een actueel onderwerp. Het Voedingscentrum heeft recentelijk de Richtlijnen Gezondere Kantines opgesteld met de titel: Gezonder eten in kantines, dát willen we!

Maar waarom willen we eigenlijk een gezonde kantine en belangrijker, willen jij en jouw medewerkers dat ook? Hoe ziet een gezonde kantine er uit en welke stappen kun jij nemen om een gezonde leefstijl te faciliteren op de werkvloer? Dit blogartikel geeft antwoorden.

Waarom een gezonde bedrijfskantine?

Fitte medewerkers hebben meer energie, zijn vaak gelukkiger en presteren daardoor ook beter. Met een gezond gewicht en goede gezondheid kunnen je medewerkers fit blijven in tijden van langer doorwerken, hoge werkdruk en vergrijzing.

Elk bedrijf heeft baat bij een laag ziekteverzuim, hoge inzetbaarheid, hoge motivatie en een laag verloop van je medewerkers en daarom is de werkvloer een logische plek om een gezonde leefstijl te bevorderen. Voeding speelt hierbij een belangrijke rol. Een van de dingen die jij in jouw rol kunt doen om gezond leven en gezond werken te stimuleren, is het faciliteren van een gezonde kantine.

Willen mijn werknemers dat wel?

Onderzoek naar gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer - convenantgezondgewichtRecentelijk heeft het Convenant Gezond Gewicht een onderzoek laten uitvoeren onder 1.075 werknemers om inzicht te krijgen in de gezondheid en vitaliteit op de werkvloer. Belangrijke resultaten zijn:

  • 71% van de werknemers vindt het onderwerp ‘gezonde leefstijl en vitaliteit op de werkvloer’ (zeer) belangrijk.
  • 1 op de 6 medewerkers is niet tevreden met het huidige aanbod aan mogelijkheden die de werkgever nu biedt.
  • 55% van de werknemers zou het waarderen als er meer gezond eten wordt aangeboden.
  • 62% vindt dat de werkgever hen mag stimuleren om de leefstijl en vitaliteit op peil te houden.
  • 57% vindt dat de werkgever moet zorgen voor gezond eten tijdens de pauze.

Dus ja, er is interesse in een gezonde kantine en ja, jij mag ze stimuleren gezond te eten. Onderzoek laat zien dat het aanbod de vraag bepaalt. Medewerkers kiezen uiteraard zelf wat ze eten, maar jij kunt ze wel verleiden tot een gezondere keuze door een gezonder aanbod te faciliteren. Laat je medewerkers meedenken om draagvlak te creëren!

Wat is een gezonde kantine?

Een gezonde kantine heeft niet alleen maar een gezond aanbod, maar heeft ook een gezonde uitstraling. Het aanbod van een gezondere kantine bevat producten die kwalitatief hoogwaardige voedingsstoffen bevatten. Bijvoorbeeld producten met relatief meer vezels en minder calorieën, vet, zout en suiker. In de ideale kantine is het overgrote deel van de producten een betere keuze en een kleiner aandeel ongezond. De gezonde keuze is de vanzelfsprekende keuze. Deze producten liggen vooraan, zijn makkelijk te pakken en stralen ‘gezond en verleidelijk’ uit.

5 tips voor een gezondere kantine

  1. Voeg een gezondere keuze toe aan het bestaande assortiment. Bijvoorbeeld mager broodbeleg (20+/30+ kaas, magere vleeswaren).
  2. Bied meer broodsoorten aan. Een grotere variëteit verleidt tot een gevarieerd gebruik van verschillende producten. Gevarieerd eten draagt bij aan de inname van alle benodigde voedingsstoffen. Volkoren en bruine broodsoorten zijn de betere keuze.
  3. Zorg voor voldoende aanbod van groente en fruit. Niet alleen in de kantine, maar bijvoorbeeld ook op de vergadertafel.
  4. Serveer minder gefrituurde snacks of kies zelfs voor een snackvrije dag.
  5. Geef de menukaart een gezondere uitstraling: maak bijvoorbeeld aantrekkelijke omschrijvingen van gezonde gerechten. Een ‘meergranen triangel met huisgemaakte pesto, rucola en kaas’ klinkt aantrekkelijker dan een ‘broodje kaas’.

Meer informatie?

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!


Linda Rodenburg | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Linda Rodenburg
Diëtist i.o.

Leave a comment

Neem contact op met Enerjoy - gezond eten op het werk

Opdrachtgevers

Nieuwsbrief

Ontvang elk kwartaal tips, tools & wetenswaardigheden over gezond eten op het werk!

Enerjoy motiveert medewerkers tot een gezonde eet- en leefstijl met plezierige, laagdrempelige en doeltreffende activiteiten.

Onze activiteiten richten zich op:
- Gezonder aanbod
- Verhoogde bewustwording
- Verbeterde eetgewoonten

Voor meer:
- Energie en alertheid
- Veiligheid
- Werkplezier
- Productiviteit

Met als doel: een langdurig gezonde organisatie!

Lees hier meer over onze programma's en activiteiten.