Ziekteverzuim - hoe pak je het aan | EnerjoyWas het landelijke ziekteverzuim begin deze eeuw 5,5%, nu is het door een beter ziektebeleid en wetgeving gedaald tot 4,2%. Door een preventieve aanpak van het ziekteverzuim kan je zelfs nog meer bereiken. Zeker als jouw bedrijf een hoog risico omgeving kent. De Nederlandse politie bijvoorbeeld, heeft een ziekteverzuim van 5,9% en loopt dus flink achter op het landelijke gemiddelde.

De bedreigingen op het werk

Het ziekteverzuim is hoger naarmate risico’s op het werk toenemen. De hoge risico’s leiden vaak tot stressgerelateerde ziekteverzuim. Gestreste werknemers zijn daarnaast ongemotiveerd om gezond te leven. Werknemers met ernstig overgewicht lopen echter meer risico op werkgerelateerde ongelukken en kennen een hoger ziekteverzuim dan hun slankere collega’s. Om deze reden is het belangrijk om jouw werknemers vitaal te houden. Vitale werknemers staan immers sterk in hun schoenen, zijn alert, stressbestendig en kunnen daardoor beter de visie van jullie bedrijf uitdragen.

Een slimme aanpak om ziekteverzuim tegen te gaan

Met deze 5 tips van Enerjoy houd je werknemers stevig in hun schoenen & aan het werk.

  1. Maak je werknemers enthousiast voor gezonde voeding op de werkvloer. Hierdoor blijft men fit & alert, de hele werkdag lang.
  2. Breng in kaart hoe de gezondheid van jouw werknemers er voor staan. Dat kan gemakkelijk met een Healthcheck. Zo kan je bepaalde leefstijl problemen binnen jouw bedrijf gericht oplossen.
  3. Zorg voor ontspanning op het werk, niet na het werk. Een actieve ontspanning is effectiever, dan een passieve ontspanning. Lees meer over dit onderwerp op Arbocatalogus GGZ.
  4. Werknemers hebben behoefte aan waardering en erkenning. Vraag jouw werknemers om feedback en motiveer ze om nieuwe ideeën aan te dragen.
  5. Persoonlijke zingeving zorgt voor gedrevenheid op het werk. Het is zelfs de belangrijkste motivatie voor mensen om bij de politie te gaan. Ga in gesprek met jouw werknemers en kijk of hun persoonlijke zingeving overeenkomt met de visie van jullie bedrijf.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Katrin Beersen | Enerjoy
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door Katrin Beersen
Voedingsdeskundige & Vitaliteitsadviseur
De drijvende kracht van Enerjoy.
[/message_box]