Workshop- hoe kan je gezond eten tijdens de nachtdienst_optSinds Enerjoy diëtiste Marjolein van Kleef een presentatie tijdens het FNV festival voor de nacht gaf over het onderwerp gezond eten tijdens de nachtdienst, is gebleken dat er een grote behoefte is aan informatie over dit onderwerp.
Dat gold ook voor de gespecialiseerde doktersassistenten van de huisartsenpost in regio Amstelland. Zij werken met enige regelmaat een nachtdienst in het ziekenhuis en waren benieuwd hoe zij gezonder kunnen eten tijdens hun nachtdienst.

Leren tijdens werkoverleg

Deze gespecialiseerde doktersassistenten (ook wel triagisten genoemd) beoordelen op een huisartsenpost de zorgvraag van de patiënt op urgentie en indiceert een vervolgtraject. Regelmatig houdt de werkgroep van regio Amstelland ‘s avonds werkoverleg. Tijdens deze bijeenkomsten wordt er ook tijd ingeruimd om algemene kennis te vergroten. Een mooie gelegenheid voor diëtiste Marjolein om langs te komen en aan hen de Workshop ‘Gezond eten in de nacht’ te geven.

De 5 uur nachtdip

Tijdens de workshop was er veel aandacht voor moeilijke situaties waar de triagisten tijdens hun nachtdienst tegenaan lopen. De 05:00 uur dip werd veel genoemd. Zo tegen het einde van de nacht, vinden veel mensen het moeilijk om wakker te blijven. En even kort een powernap houden, zoals bij sommige organisaties gestimuleerd wordt, zit er voor deze doktersassistenten niet in. Zij wilden met name weten hoe ze scherp en alert konden blijven rond dat tijdstip.

Hoe vermijd en voorkom je een dip?

Zit je in een dip? Dan lijken koffie en zoete snacks een gemakkelijke en snelle oplossing. Helaas is zo’n quick fix maar van korte duur: de snelle suikers maken je slaperig en de cafeïne vermindert je slaapkwaliteit, waardoor je minder goed uitgerust bent voor je volgende nachtdienst.
Beter is het om te voorkomen dat je in zo’n dip terecht komt. Dat doe je door tijdens de nacht regelmatig te eten en producten te eten die rijk zijn aan eiwitten, denk bijvoorbeeld aan magere kwark. Ook helpt het om in beweging te blijven, even een frisse neus te halen en voldoende cafeïne- en suikerarme dranken te drinken.

Gezond & energiek tijdens de nachtdienst

In 2 uur tijd deden de triagisten veel nieuwe kennis op en werden er praktische tips gegeven om gezond te kunnen eten tijdens hun nachtdienst. Zo eindige de avond met veel inspiratie en nieuwe ideeën om gezond & energiek de volgende nachtdienst in te gaan.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | EnerjoyWanner heb jij een energiedip op het werk? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtist. Gespecialiseerd in werknemers met onregelmatige diensten.
[/message_box]