Superfood kiwiSuperfoods worden met de dag populairder. Het Voedingscentrum vindt het daarom de hoogste tijd om Nederland te waarschuwen voor deze zogenaamde superfoods. Het voedingscentrum is van mening dat superfoods niet bestaan, en is bang dat mensen die superfoods in grote hoeveelheden eten of drinken er een onvolwaardig en eenzijdig eetpatroon op na houden. Moeten we deze uitspraak van het Voedingscentrum serieus nemen of is de waarschuwing overtrokken?

Wat zijn superfoods

Superfoods zijn natuurlijke producten die hoge concentraties vitaminen, mineralen, antioxidanten of andere gezonde voedingsstoffen bevatten. Aan superfoods worden positieve eigenschappen toegeschreven. Ze zouden het libido verhogen, hart- en vaatziekten voorkomen, helpen met afvallen of depressies en huidveroudering voorkomen of verminderen.
Veel superfoods zijn afkomstig uit verre, uitheemse gebieden en worden al eeuwenlang door de lokale bevolking geconsumeerd. Maar onder superfoods vallen niet alleen exotische voedingsmiddelen zoals gojibessen en lucumapoeder. Ook blauwe bessen, rode druiven, broccoli, spinazie, knoflook, vette vis (omega-3-vetzuren), olijfolie, bepaalde noten en donkere chocolade worden als superfood gezien.

Voedingscentrum over superfoods

Uit onderzoek van het Voedingscentrum blijkt dat slechts 1 op de 10 Nederlanders het noodzakelijk vindt om superfoods te eten naast de gewone voeding. Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum, is blij met deze cijfers: “Er bestaan namelijk geen superfoods. De geclaimde gezondheidseffecten van superfoods zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd. Bovendien kan niet één voedingsmiddel alle belangrijke voedingstoffen leveren die het lichaam nodig heeft. Als je gezond wilt eten is variatie het toverwoord. De beste manier om alle verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen die je nodig hebt, is om te eten volgens de Schijf van Vijf en volop te variëren met groente en fruit.”
De campagne van het voedingscentrum leidde tot veel commotie, omdat het idee werd gewekt dat mensen vooral geen superfoods zouden moeten eten. Maar de waarschuwing geldt voor mensen die onterecht geloven dat zij een bepaald product in grote hoeveelheden moeten eten of drinken. Zij lopen namelijk kans op een onvolwaardig en eenzijdig eetpatroon.

Superfoods als marketingtruc

Prof. dr. Martijn B. Katan noemt superfoods pure misleiding en bedrog. “Dit soort producten wordt vooral verkocht via netwerken waarin een handelaar het verkoopt aan vrienden en familie, en meteen probeert hen ook weer tot tussenhandelaar te maken. Zo krijg je een piramide van verkopers en subverkopers. In die piramide stroomt het geld van onderin naar bovenin. De mensen aan de top worden er steenrijk van. In Amerika heet dat multi level marketing.”
Het voedingscentrum benadrukt dat superfoods gemakkelijk worden ingezet als marketingstrategie. “De term superfoods is niet wettelijk omschreven en mag door iedereen worden gebruikt. “ aldus Patricia Schutte.

Prima toevoeging

Superfoods zijn waarschijnlijk niet noodzakelijk. Wel kunnen ze een toevoeging zijn. Wanneer je gevarieerd eet heb je superfoods niet nodig, vindt Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum. Maar helaas blijkt uit de Voedsel Consumptie Peiling 2011 dat 10% van de volwassen vrouwen tot 69 jaar en 6% van de volwassen mannen de aanbevolen hoeveelheid fruit haalt. Groente wordt nog minder gegeten: 5% van alle mannen en vrouwen eet de aanbevolen hoeveelheid. Uit deze cijfers kunnen we concluderen dat waarschijnlijk maar een kleine groep (voldoende) gevarieerd eet.

Conclusie

Tegenstanders noemen superfoods een marketingtruc, voorstanders een prima toevoeging. Het Voedingscentrum stelt dat het eten van superfoods niets bijdraagt aan de gezondheid, omdat hier geen wetenschappelijke onderbouwing voor is. Op dit moment is er nog te weinig onderzoek gedaan naar het effect van superfoods om conclusies te kunnen trekken. Totdat er voldoende wetenschappelijk onderzoek is verricht zijn alle conclusies omtrent superfoods voorbarig en weten we het gewoonweg niet.
[message_box]Melissa Vissie voor web
Dit artikel is geschreven als opdracht van het vak zakelijk schrijven voor de studie Voeding & Diëtetiek, Hogeschool van Amsterdam.
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Melissa Vissie
Diëtiste i.o. en blogschrijver[/message_box]

Bronnenlijst