Enerjoy in de volkskrant!
Het is de doodsteek voor de 24-uurseconomie, maar de redding voor de nachtwerker. Gewoon helemaal stoppen met nachtdiensten. Want hoe je het ook wendt of keert, nachtdiensten zijn op de lange termijn zeer ongezond. De biologische klok laat zich nu eenmaal niet gemakkelijk verzetten.
Pieter Hotse Smit heeft namens de Volkskrant Marjolein van Kleef geïnterviewd voor het artikel: Zo beperk je de schade van nachtwerk, 7 oktober 2015.
[hr]

Energiedip

Een energiedip tijdens een nachtdienst is onvermijdelijk.De grootste valkuil is om dan naar koffie of snelle suikers (Snickers, Mars) te grijpen, zegt Marjolein van Kleef, diëtiste van Enerjoy. ‘Behalve dat het ongezond is, realiseren veel mensen zich niet dat na een korte opleving de concentratie weer terugvalt.’ Koffie, suikers en ook
vetrijke producten zorgen door een verminderde werking van de organen bovendien eerder dan overdag voor maag- en darmklachten.
Het is ook slecht om de hele nacht door te eten,omdat de spijsverteringsorganen dan steeds opnieuw worden belast. ‘De verleidingen zijn groot’, zegt Van Kleef. ‘Eten in de nacht is vaak bezigheidstherapie. Als een bewaker niets te doen heeft, trekt die uit verveling een zak drop open. Inde zorg zijn er vaak traktaties van patiënten die het ziekenhuis verlaten.’
Wat je ’s nachts dan wel mag eten? ‘Eiwitrijke producten zoals een gekookt ei, magere vleeswaren (kipfilet) en magere kwark’, zegt Van Kleef. ‘Ook langzame koolhydraten zijn aan te raden, zoals muesli of volkoren crackers. Peulvruchten zijn goed te verteren in de nacht, bijvoorbeeld een licht erwten- of linzensoepje.’ Het beste is zo veel mogelijk normale etenstijden aan te houden. ‘Op die manier hoeft het lichaam zich minder aan te passen’, zegt Van Kleef. Dus voor een nachtdienst met het gezin de avondmaaltijd gebruiken en na het werk voor het slapen gaan een licht ‘ontbijtje’. Vaak gebeurt het omgekeerde. Alcohol als slaapmutsje is onverstandig. Van Kleef: ‘Je slaapt er goed van in, maar de slaap is lichter.’
[hr]
Klik op de afbeelding om naar het online artikel van de Volkskrant te gaan.
Zo beperk je de schade van nachtwerk - Volkskrant
[clear]

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is mede tot stand gekomen door:
Marjolein van Kleef
Diëtist. Gespecialiseerd in werknemers met onregelmatige diensten.
[/message_box]