BNRWoensdag 8 oktober werd Katrin Beersen geïnterviewd door Elke van Boxmeer van BNR Nieuwsradio’s programma B.L.T. Wil je het interview luisteren? Klik op de afbeelding rechts. Hieronder vind je de transcriptie.

Vettaks voor werknemers een goed idee?

Roelof Hemmen
De top van de NS wil dat hun werknemers meer betalen voor ongezonde snack in de kantine. Met het invoeren vettaks willen ze bevorderen dat er meer biologisch en meer gezond gegeten wordt. Elke van Boxmeer, kan je als werkgevers werknemers verplichten gezond te eten?
Elke van Boxmeer
Nee: dat kan je niet. Er is geen wetgeving hierover, er staat niets in de cao. Je kunt wel zeggen dat van als je aan het werk bent dan mag je niet eten, maar ja dan mag je een boterham dan ook niet eten. “En de pauze valt gewoon onder vrije tijd en dat is heel lastig om daar iets over vast te leggen in een cao”, dat zegt hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp van de Universiteit van Amsterdam.
Evert Verhulp

Je kunt een verbod op een kroket in je vrije tijd niet opnemen in de CAO, nee dat zit er gewoon niet in.

Elke van Boxmeer
Terwijl je dat als werkgever natuurlijk wel geld kan opleveren want dan heb je minder ziektekosten, dat dat is voordelig. Paul Rosemüller voormalig GroenLinks leider die probeerde dit vorig jaar. Hij is nu voorzitter van het convenant gezond gewicht onder andere. Hij wilde dat laten vastleggen in een cao. Dat lukte niet want vakbonden zeiden: regel eerst maar eens even dat het arbogedeelte helemaal goed is, dat er voldoende zuurstof is bijvoorbeeld. En dan kun je naar zoiets gaan kijken want wat wij werknemers in het privéleven doen dat gaat de werkgevers gewoon niets aan.
Roelof Hemmen
Kan je -als je ervan uitgaat dat gezond eten iets oplevert- dat becijferen hoeveel dat is?
Elke van Boxmeer
Ja er zijn heel veel onderzoeken naar gedaan hoeveel procent productiever en efficiënter het is. Maar er is niet een eenduidig getal over wat het is. Dat het werkt is zeker. En ook eigenlijk wat het je niet oplevert want welk tussendoortje je pakt, dat is zeker bepalend voor de momenten die daarna komen dan zegt voedingsdeskundige Katrin Beersen van Enerjoy.
Katrin Beersen
Opeens neem je een grote berg suiker tot je in de vorm van een snickers, een mars of een andere ongezonde snack. Dan krijg je een suikerpiek en even later val je weer in een dip. Dat is het moment dat je concentratie nalaat en niet meer productief bent. En dat is ook het moment dat mensen de meeste kans hebben om fouten te maken.

Elke van Boxmeer
Ook na de lunch, want dan pak je bijvoorbeeld zo’n lekker kroketje en dan gaat je spijsverteringsstelsel dat verwerken waarbij veel warmte vrijkomt. Dan wordt je wat slaperig, de welbekende afterlunchdip. En dan zijn mensen ook veel minder productief volgens de voedingsdeskundige.
Roelof Hemmen
Dus je wordt slechter van slecht eten in je werk, dat mag je met een beetje overdrijving zou zeggen. Dan ligt het voor de hand dat er veel bedrijven zijn die hun werknemers gezonder laten eten, in elk geval dat proberen.
Elke van Boxmeer
Die zijn er genoeg. Zijn er ook nog genoeg die dat wat nalaten. Kantine aanbod mogen werkgevers namelijk wel volledig zelf bepalen. Google is daar wel een goed voorbeeld van, want zij gaven hun werknemers eerst vooral heel veel voedsel, en deden dat ook gratis. Toen kregen ze het imago dat zij hun werknemers zouden ‘feeden’. Daar wilden ze natuurlijk van af en toen hebben ze een aantal experts ingeroepen om in de kantine bijna geen andere optie meer te geven dan gezond voedsel.
Onbekend
Another one of Google unique eateries is off the grid. Specialising in organic foods like on the day we visited. Quinoa cakes, Lomo Saltado -a popular Peruvian meatdish- and a google favorite: wheatgrass shots.

Elke van Boxmeer
Tarwegras shots, die groene drankjes weet je wel? Lekker denk je?
Roelof Hemmen
Ik weet wat het is, nou ja okay. Niet te drinken!
Elke van Boxmeer
Wat zij ook doen, dat zijn ook tips voor in de kantine: zij bieden nog wel wat junkfood aan maar bijvoorbeeld de M&M’s leggen heel hoog neer zodat dat mensen veel meer moeite moeten doen om het te pakken. Ze zeiden dat binnen een week al 10% minder M&M’s (genomen werden). Maar ook bij binnenkomst meteen een salade in beeld en de desserts helemaal achterin leggen zodat niemand ze ziet; kleinere borden; werken met kleurlabels, bijvoorbeeld zoet heeft een rood label, groente groen; en als er ‘quilty pleasures’ zijn in de kantine, dan hiervan hele kleine hapjes maken, want dan nemen mensen daar veel minder van. Dat zijn allerlei zaken die je kunt doen. Of bijvoorbeeld nog een proeverij als laatste geven om mensen bewust te maken van gezond eten. Nou ik heb tips gegeven, nu moet het goed gaan Roelof.

Meer informatie?

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Katrin Beersen | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Katrin Beersen
Voedingsdeskundige & Organisatie-adviseur. De drijvende kracht van Enerjoy.
[/message_box]