Enerjoy in het nieuws!
Dit artikel is verschenen in de juni 2015 editie van Vakblad Arbo Rendement, hét maandelijkse nieuws- en adviesvakblad voor arboprofessionals.
arbo rendement 6 cover top
Probeer Arbo Rendement 3 edities voor slechts € 10!

Ongezond eten heeft direct gevolgen voor de veiligheid

Ongezond eten kan leiden tot overgewicht. Werknemers die te zwaar zijn, hebben vaak allerlei gezondheidsproblemen. Het is zelfs zo dat zware werknemers vaker betrokken zijn bij arbeidsongevallen. Maar niet alleen op de lange termijn heeft ongezond eten nare gevolgen, ook op de korte termijn – op dezelfde dag nog – heeft een ongezond voedingspatroon negatieve gevolgen voor concentratie en productiviteit. Gezond eten op het werk stimuleren is dus een goede zaak.

Door de maag

Eigenlijk zou het voor werkgevers van cruciaal belang moeten zijn dat werknemers gezond zijn en lekker in hun vel zitten. Maar in de praktijk spelen altijd financiële afwegingen een belangrijke rol. Dat weet u als arboprofessional maar al te goed.
Als uw werkgever u vraagt wat het oplevert om te investeren in gezonde voeding op het werk, draai het dan eens om en reken hem voor wat het kost als hij die investeringen níet doet. Dikke werknemers hebben grotere stoelen nodig, grotere persoonlijke beschermingsmiddelen, aangepaste heftruckstoelen – dat kost allemaal geld. Verder is er een duidelijk verband tussen voeding en arbeids­ongevallen.
Veiligheid versus ongezond eten in Arbo RendementEn arbeidsongevallen voorkomen is áltijd goed voor de portemonnee. Ongezonde voeding heeft gevolgen voor het werk op de lange en op de korte termijn. Werknemers die ongezond eten of te veel suiker binnenkrijgen, kunnen zich minder goed concentreren en zijn minder alert. Suikerrijke producten stuwen de bloedsuikerspiegel omhoog. Het lichaam komt dan meteen in actie om die weer omlaag te brengen. Daardoor is de bloedsuikerspiegel soms al een half uur later opnieuw te laag. Door deze schommelingen maken werknemers sneller fouten. Ze hebben bijvoorbeeld te laat door dat een machine vastloopt, waardoor de productie stopgezet moet worden. Of werknemers doen langer over het schrijven van een rapport. Dit kost natuurlijk ook geld. Gevolgen van slecht eten treden dus binnen dezelfde dag al op.

Slaapproblemen

Op de langere termijn worden werknemers van ongezond eten te zwaar. Ze zijn minder fit, bewegen te weinig, hebben vaker slaapproblemen. Daardoor gaan ze minder uitgerust aan het werk, waardoor ze meer fouten maken én naar zoet en vet eten grijpen om zich beter te concentreren. Vaak zijn ze dan te moe om na het werk nog te gaan sporten. Ze slikken vaker medicijnen vanwege kwalen die samen­hangen met hun overgewicht, waar ze suffer van worden. Omdat ze vermoeider zijn en zich minder kunnen concentreren, is hun productiviteit lager. En werknemers met overgewicht verzuimen doorgaans meer.
Uit diverse onderzoeken blijkt verder dat zwaarlijvige werknemers een hogere kans hebben op een ongeval. Zo bleek dat 85% van de werknemers in de Amerikaanse aluminiumproductie die een arbeidsongeval kreeg, te zwaar was. Een ander onderzoek concludeerde dat mannen met een buikomvang boven de 90 cm een 1,4 keer hogere kans hebben op een arbeidsongeval. Dit komt omdat ze minder alert zijn én omdat ze door hun overgewicht lichamelijk niet zo snel kunnen reageren op plotselinge gebeurtenissen. Omdat hun lichaam ongezonder is, kunnen ze minder hebben. Het heeft dus zeker zin om werk te maken van gezonde voeding op het werk. Al binnen een dag zorgt het ervoor dat werknemers zich beter kunnen concentreren.

Droppot

Door de dag heen hebben werknemers diverse dips in hun concentratie en hun alertheid. Dit is een reëel probleem. Juist op die momenten grijpen werknemers naar koffie of de droppot. Deze dips hebben verschillende oorzaken en remedies. Aan de ene kant is er de after-lunchdip. Die wordt veroorzaakt doordat de spijsvertering aan de slag gaat en warmte creëert, waardoor werknemers ‘rozig’ worden en daardoor wat duffer. Deze dip kunnen werknemers voorkomen door minder zwaar te lunchen. Een lichte lunch met eiwitrijke producten is het best. Verder zijn er de beruchte dips rond tienen ’s ochtends en rond drieën ’s middags. Deze dips komen doordat werknemers te lang wachten met eten, waardoor de bloedsuikerspiegel te laag wordt. Deze dips zijn te voorkomen door nét voor deze tijdstippen iets te eten. Het liefst iets met vezels en zetmeel.
Over het algemeen kunnen werknemers deze dips voorkomen door goed te ontbijten en dan regelmatig door de dag heen kleinere porties te eten. Dit moeten dan wel gezonde snacks zijn, zoals fruit, knabbelgroente, crackers, yoghurt of muesli. De grootte van de portie hang ook af van het soort werk dat uw medewerkers doen. Als u werk wilt maken van gezond eten op het werk, kunt u beginnen met uw kantine. Ga hierbij wel zorgvuldig te werk, want de meeste mensen houden niet van veranderingen. De kroketten van de ene op de andere dag in de ban doen, is geen goed idee.
Over het algemeen lijken werknemers de overstap naar gezondere voeding te accepteren, maar u moet wel:

  • kleine stappen nemen;
  • voldoende alternatieven bieden;
  • parallel aan een gezonder aanbod bewustwording kweken onder uw medewerkers.

Het is zaak uw medewerkers te verleiden tot gezondere eetgewoonten en hen tegelijkertijd te confronteren met hun eigen gedrag. Geef aan wat de gevolgen zijn van ongezond eetgedrag, wat veranderen oplevert en geef vooral concrete verandertips.
Gaat u aan de slag met een gezondere kantine, dan is communicatie sowieso van belang. De directie moet van tevoren aangeven wat er gaat veranderen en waarom. Geef werknemers hierin inspraak en vraag om suggesties. Welke ongezonde voedingsmiddelen willen ze per se behouden? Het is belangrijk dat u zich hiervoor openstelt, want zo krijgt gezond eten een breder draagvlak in uw organisatie. Niettemin zal er altijd weerstand blijven van mensen die hun gehaktbal of kroket opeisen. Het kan een goed idee zijn om hier met uw cateraar een strategie voor te bedenken. Train de kantinemedewerkers in de omgang met mopperende werknemers. Kiest uw organisatie voor een gezonder voedingsaanbod, dan moet u door deze protestfase heen. Bedenk van tevoren op welke manier u hiermee omgaat en wat uw reactie zal zijn.

Kookworkshop

Wilt u uw medewerkers echt gezondere eetgewoonten bijbrengen, dan moeten ze ook thuis betere keuzen maken. Bemoeienis van de werkgever met de leefstijl van de werknemers ligt echter gevoelig. U kunt deze kwestie alleen bespreekbaar maken in een veilige omgeving en een goede sfeer.
Het opgeheven vingertje heeft niet zoveel zin, het is beter om laagdrempelige en leuke activiteiten te organiseren, bijvoorbeeld een kookworkshop. Zo kunnen werknemers leren dat gezond eten niet moeilijk is en dat het lekker smaakt. Juist tijdens deze informele activiteiten kunnen werknemers gemakkelijker vragen stellen over voedsel en problemen die ze ervaren met gezond eten. Zo kunt u inventariseren waar werknemers behoefte aan hebben om op het werk gezonder te eten. Het is belangrijk dat u de keuze bij de werknemer laat en die keuze ondersteunt en faciliteert. Zo komt u niet bemoeizuchtig over, maar juist oprecht betrokken.
[hr]
Voor de totstandkoming van dit artikel werd Katrin Beersen van Enerjoy geïnterviewd.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Katrin Beersen | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Katrin Beersen
Voedingsdeskundige & Organisatie-adviseur. De drijvende kracht van Enerjoy.
[/message_box]