Veilig en gezond werken door gezonde voeding | Enerjoy
Ongezond en teveel eten leidt tot een verhoogd risico op bedrijfsongevallen en daarmee tot een hoger ziekteverzuim. Gezonde voeding zorgt er juist voor dat personeel veilig en gezond kan werken.
Herken de gevaren van een ongezond eetpatroon en kom in actie! Enerjoy geeft je de belangrijkste tips voor veilig en gezond werken.

Het gevaar van concentratieverlies op de werkvloer

Ongezond en onregelmatig eten veroorzaakt schommelingen in de bloedsuikerspiegel. Dit zorgt naast concentratieverlies en minder alertheid ook voor geheugenproblemen, langere reactietijden en een slechtere coördinatie.
Het nuttigen van een maaltijd verhoogt de bloedsuikerspiegel doordat er suikers uit voeding in het bloed terechtkomen. Nu zorgt slecht en onregelmatig eten voor hoge schommelingen (pieken) in de bloedsuikerspiegel. Hierdoor vermindert het uithoudingsvermogen en de concentratie. Ook is er een hoger risico op overgewicht waardoor veilig en gezond werken in het geding komt.

Het gevaar van overgewicht op het werk

Teveel en ongezonde voeding veroorzaakt overgewicht. Dit leidt tot een verlaagde mobiliteit en een verhoogd risico op overbelasting van gewrichten. Daarnaast stijgt de kans op welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten en diabetes type 2 waardoor het ziekteverzuim toeneemt.

Tips voor veilig en gezond werken

Gezonde voeding kan onveilig werken en hoog ziekteverzuim voorkomen:

  • Sla het ontbijt niet over, ontbijten voorkomt de beruchte ‘hongerklop’ later in de ochtend.
  • Eet regelmatig tussen de hoofdmaaltijden door. Kies voor gezonde snacks zoals fruit (evt. met magere kwark/yoghurt) of een volkorenboterham met 30+ kaas.
  • Kies voor vezelrijke voeding; eet dagelijks fruit, groente, volkorenbrood, zilvervliesrijst, linzen en bonen.
  • Verlaag je suikerinname; drink maximaal 1 glas per frisdrank per dag, drink koffie en thee zonder suiker en snoep met mate.
  • Let op de juiste portiegroottes.

 
Gezond eten op het werk geeft langdurige energie, geen energiedips en een gezond gewicht. Investeren in gezonde voeding op de werkvloer helpt bij het verbeteren van concentratie, het verhogen van productiviteit en het verlagen van ziekteverzuim.

Op weg naar veilig en gezond werken

Enerjoy helpt je op weg naar een veilige en gezonde werkomgeving. Wij bieden praktische oplossingen voor gezond eten op het werk. Ons team van enthousiaste voedingsspecialisten speelt in op de specifieke werkomstandigheden in elke sector. Enerjoy maakt een ‘klik’ met werknemers en maakt veilig en gezond eten op het werk leuk, aantrekkelijk en laagdrempelig. Zo creëren wij gezamenlijk draagvlak voor betrokken en gemotiveerd personeel!
Kijk voor meer informatie bij onze voedingsprogramma’s en voedingsactiviteiten zoals de kookworkshop gezond genieten en mindful eten op het werk.
[clear]
[message_box]Melissa Albers | EnerjoyGraag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door Melissa Albers
Diëtiste & Projectcoördinator
[/message_box]