ENERJOY PRINTVERSIEOp 4, 5 en 6 november hebben heel wat beursbezoekers van Veilig Werkt Beter meegedaan aan onze prijsvraag. De vraag was als volgt:
Volgens de World Health Organization (WHO) kan een ijzertekort de productiviteit van werknemers tot wel 20% verlagen. Welke producten kunnen je helpen dit tekort te voorkomen én daarnaast bijdragen aan een verhoogde productiviteit? Kies de beste optie:

  1. Volkorenproducten, noten & zaden, koffie, appelstroop, cacao en groene groenten.
  2. Volkorenproducten, noten & zaden, zeewier, peulvruchten, orgaanvlees en groene groenten.
  3. Noten & zaden, zeewier, peulvruchten, rode wijn, orgaanvlees en cacao.

En het juiste antwoord is …

Keuzenummer 2: Volkorenproducten, noten & zaden, zeewier, peulvruchten, orgaanvlees en groene groenten.
Met uitzondering van twee producten, bevatten alle genoemde voedingsmiddelen in de drie antwoorden een behoorlijke hoeveelheid ijzer. De enige twee voedingsmiddelen die geen ijzer bevatten zijn koffie (optie 1) en rode wijn (optie 3). Dit maakt dat optie nummer 2 de juiste keuze is.

Waarom is ijzer zo belangrijk?

Spinazie is bron van ijzer - PopeyeIJzer is absoluut onmisbaar voor de vorming van hemoglobine, een onderdeel van de rode bloedcellen. Het is hemoglobine wat er voor zorgt dat de ingeademde zuurstof vanuit de longen naar alle cellen in het lichaam wordt getransporteerd. Zonder ijzer sterven lichaamscellen, en met name de hersencellen, door een zuurstoftekort. IJzer is eveneens nodig om enzymen aan te maken die op hun beurt weer nodig zijn voor de productie van eiwitten, hormonen en andere belangrijke stoffen.

Hoe beïnvloedt ijzertekort mijn werk?

IJzertekort gaat gepaard met algeheel gevoel van zwakte, vermoeidheid, lusteloosheid en een gebrek aan coördinatie. Je kan je voorstellen dat je met deze symptomen minder geconcentreerd, futloos en met minder plezier aan het werk bent. Met als direct gevolg een daling van jouw productiviteit. De fysieke capaciteiten en de mentale prestaties van werknemers met een ijzertekort nemen met ruim 20% af. En daar komt bij dat bijna de helft van de wereldbevolking een tekort aan ijzer heeft. Overigens is een ijzertekort eenvoudig te testen met een bloedonderzoek via de huisarts.

De winnaar is …

Tomasz Narolski, Health & Safety Officer bij Schneider Electric. Van harte gefeliciteerd! Tomasz heeft een Workshop Gezonde Voeding of Vitaliteitsquiz voor zichzelf en collega’s gewonnen. Een betere manier om met Enerjoy kennis te maken bestaat er niet!

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!