Hoe kan je lekker koken en bakken en toch op een gezonde manier en met gezonde ingrediënten bezig zijn? Dat ondervonden enkele chefkoks afgelopen week tijdens de kooktraining ‘gezond koken voor bedrijfscatering‘.

Gezond gebak

Tijdens deze training werd in een theoretisch deel belicht welke aspecten gebak zo lekker, maar ook zo ongezond maakt. Gelukkig zijn er verschillende alternatieven voor bijvoorbeeld vet en suiker. Om zelf te ondervinden wat en óf er verschil in zit, gingen alle chefs vervolgens zelf aan de slag in de kookstudio van Mandemaaker. Heerlijk gebak, zoals wortelmuffins en volkoren- bananenmuffins waren in mum van tijd bereid.

Koken met vleesvervangers

De versgebakken muffins werden meteen geserveerd tijdens het tweede onderdeel van de dag, waar de term ‘flexitariër’ geïntroduceerd werd. Want minder vaak vlees en wat vaker een eiwitrijk vleesvervanger, betekent over het algemeen minder (verzadigd) vet. De mannen mochten hier hun creativiteit tonen en laten zien wat ze konden maken met de verschillende vleesvervangers, zoals quorn, tofu en bonen. Het smaakte allemaal heerlijk tijdens de lunch.

Gezonde tussendoortjes

In de laatste onderdeel van de dag, werd een blik geworpen op de tussendoortjes. Gebak lijkt populair tijdens de koffiepauzes, maar waarom niet eens kiezen voor een hartige snack? Een hartige snack bevat meestal minder suiker en meer zetmeel en eiwitten. Zo blijft je energielevel optimaal. Nog een laatste keer gingen de chefs onvermoeid de keuken in, voor verschillende hartige snacks, zoals een mini vegaburger of een spinazie en kaas rol.
Wij willen alle deelnemers bedanken voor hun inzet en leuke dag!
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | Enerjoy
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtiste en blogschrijver
[/message_box]