Tijd voor een gezonde lunchpauze | EnerjoyOp de vraag ‘ga je mee lunchen?’ krijg je steevast het antwoord ‘nee, ik werk nog even door.’ Waar het vroeger alleen de echte workaholics van het bedrijf betrof, is het nu de heersende opvatting geworden. Want die boterham in je bureaula, die kan je makkelijk even snel achter je computer opeten. En doorwerken getuigt van een goede werk­mentaliteit. Of niet? Enerjoy verkiest een gezonde lunchpauze boven doorwerken.

Energie om te werken

Er is een reden waarom wij een gezonde lunchpauze nodig hebben. Tijdens de lunchpauze laad je jezelf weer even op. Niet alleen fysiek door gezond te eten, maar ook mentaal door het werk te onderbreken. Zo kom je de rest van de dag energiek door.
Als je tijdens je werkdag slecht en onregelmatig eet, bestaat de kans dat je aan het einde van de dag naar ongezonde snacks grijpt. Zo krijg je energie binnen op de momenten dat je het eigenlijk niet zo hard nodig hebt. Bovendien zorgt snacken vlak voor bedtijd ervoor dat je je ’s ochtends minder uitgeslapen voelt. Maar hoe doorbreek je die werkdruk op de vloer?

Tijd nemen voor een lunchpauze is gezond!

Bij productief werken denk je niet meteen aan lekker lunchen in jouw bedrijfsrestaurant. Toch kan je door het werk te onderbreken en goed te eten daarna veel meer werk verzetten. Enerjoy geeft vier tips om meteen toe te passen:

  1. Houd eten en werken gescheiden. Zet je computer even op standby en zoek een gezellige en enigszins rustige ruimte op om te lunchen. Ga met een kleine groep collega’s waarmee je ook een leuk gesprek hebben over andere onderwerpen dan werk.
  2. Vestig je aandacht op je buik en op het eten. Rammelt je maag van de honger? Waar heb je zin in? En wat proef je? Hoe minder afleiding van je omgeving, hoe beter dit gaat.
  3. Neem een kleiner bord, eet met je vork in je andere hand en snijd je brood in kleine stukken. Allemaal manieren die je ‘dwingen’ om langzamer te eten. Hierdoor merkt je lichaam dat je verzadigd raakt. Dit voorkomt snaaien naar snacks tussendoor.
  4. Eet met plezier. Maak of stel je eigen lunch samen en kies eens voor iets anders. Hierdoor verras je jezelf en dat zorgt ervoor dat je met meer aandacht eet.

Doorbreek de heersende mentaliteit

Natuurlijk kost het tijd om de mentaliteit op de werkvloer te doorbreken. Het belangrijkste is dat je zelf het goede voorbeeld geeft en uitlegt dat het werk echt afkomt, ook mét een lunchpauze. Wil je echt laten zien dat jouw bedrijf waarde hecht aan een gezonde lunchpauze? Enerjoy verzorgt de workshops Koken & Proeven op het werk. Hierbij bereiden jouw werknemers in een interactieve setting zélf de meest gemakkelijke en heerlijke lunchhapjes op het werk.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | Enerjoy
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtiste en blogschrijver
[/message_box]