TopFit4TheJob

Tectum journaal voorpaginaDit cursusseizoen worden alle dakdekkers door de sociale partners in de gelegenheid gesteld om nog veiliger en gezonder te gaan werken aan een lange loopbaan in de dakbedekkingsbranche.
Eén van de instanties die een bijdrage levert aan de eendaagse cursus ‘TopFit4TheJob’, is Enerjoy uit Amersfoort. Want: gezonde voeding levert een bijdrage aan langdurige inzetbaarheid op het dak! Marjolein van Kleef werkt bij Enerjoy als diëtiste en projectcoördinator. Wat kunnen de dakdekkers van haar workshop verwachten? m die vraag te beantwoorden legt Van Kleef eerst uit wat de dakbedekkingsbranche met Enerjoy in huis haalt. Kort gezegd: Enerjoy wil, via uiteenlopende voedingsprogramma’s en activiteiten, gezond eetgedrag stimuleren. Enerjoy levert daarmee een bijdrage aan het slagen van een leeftijd- en leefstijlbewust personeelsbeleid. Een gezonde leefstijl met dito voeding betekent namelijk ook langer werken.

Ei of hagel slag

Van Kleef vertelt dat op het gebied van gezond eten in sommige bedrijfstakken veel winst valt te behalen. “Ik zie dat er te veel koffie wordt gedronken, er een hoop energiedrankjes doorheen gaan, witte boterhammen met zoet beleg gegeten worden en dat er zowel zoet als gefrituurd behoorlijk gesnackt wordt. Al met al krijg je daardoor veel suiker naar binnen. Dat is niet goed. Het gevolg zijn de suikerpieken die zich afwisselen met een suikerdip. Tijdens zo’n suikerdip voel je je slapjes, ‘out of focus’, minder alert en minder geconcentreerd. Bovendien krijg je al heel snel weer trek. Dakdekkers zijn harde werkers. Ze hebben alle energie nodig om goed uit de voeten te kunnen boven op het dak.
Tijdens de workshop maak ik de deelnemers duidelijk hoe ze, verspreid over de hele dag, lekker kunnen eten en dat ze daardoor lekker in hun vel gaan zitten en over veel energie gaan beschikken. In feite vertel ik ze hoe ze fit en weerbaar aan het werk kunnen blijven. Ze hoeven overigens niet bang te zijn dat ik ze ga adviseren om daarvoor op een stengel bleekselderij te kauwen. Ik ga geen propagandapraatje houden over rauwkost. Dat is absoluut de bedoeling niet. Wat ik wel doe, is gezond en bewust eten in perspectief plaatsen. Als je zwaar werk doet, hoeveel moet je dan eten en wanneer kun je dat het beste doen? Wat heb je nodig? Pak je bij het tankstation een balletje gehakt of bedenk je wat daarvoor een lekker en gezond alternatief zou kunnen zijn? Ik ga niet vertellen dat ongezond eten niet mag. Wel maak ik duidelijk dat iemand met kleine aanpassingen in het voedingspatroon al vrij ver kan komen. Inderdaad, volkorenbrood in plaats van witbrood, een gekookt eitje in plaats van hagelslag. Dakdekken is lichamelijk een zwaar beroep, dus zorg ervoor dat je lichaam de juiste energie op het juiste moment kan leveren.”

Eetcultuur

Van Kleef maakt nogmaals kenbaar dat het haar in eerste instantie gaat om de bewustwording ten aanzien van voedingsmiddelen. “Het is een eerste stap. Als dakdekkers iets gezonder en wat bewuster gaan eten worden ze alerter, geconcentreerder, productiever en dan voelen ze zich prettiger in hun job. Ik ben niet bang dat ze alles met een korreltje zout zullen nemen tijdens de workshop. Ik ben een mannencultuur gewend. Ik probeer ze altijd een spiegel voor te houden. De deelnemers worden er actief bij betrokken. Hun verhalen en achtergrond zijn belangrijk voor een goed advies. Natuurlijk heb ik niet de illusie dat ik een revolutie in de eetcultuur van de dakbedekkingsbranche ga bereiken. Wel hoop ik dat de deelnemers aan het einde van de workshop wat inzicht hebben in een gezond voedingspatroon om daarmee vervolgens zelf uit de voeten te kunnen.
Gewoontes, ingeslepen patronen, die doorbreek je niet zomaar van de één op andere dag. Als je wat vaker achter je oor krabt voordat je een frikadel bij de snackbar bestelt, ben je al goed bezig…”
Deze tekst komt uit het Tectum Journaal van Tectum voor dakvakmanschap, de opleider van de platte dakenbranche!
Klik op onderstaande afbeelding om het artikel als pdf te downloaden.
Tectum journaal voorpagina
[clear]

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is mede tot stand gekomen door:
Marjolein van Kleef
Diëtist. Gespecialiseerd in werknemers met onregelmatige diensten.
[/message_box]