WORKSHOP "AFVALLEN VIA HET WERK LIGHT"

 

Afvallen via het werk Light is een voordelige en efficiënte manier om werknemers individueel te ondersteunen bij duurzaam gewichtsverlies en het ontwikkelen van een gezondere leefstijl.

 

 • Begeleiding door diëtist gedurende 12 weken;
 • Onafhankelijk van afstand en locatie: 1-op-1 coaching door middel van beeldbellen;
 • Gedragsverandering sneller verankerd door variatie binnen het programma en een stok achter de deur;
 • Sterke kennistoename door e-learning;
 • Doelen worden sneller behaald door gebruik van nieuwste wetenschappelijke inzichten en technieken;
 • Voordelig en tijdsbesparend: geen reistijd of reiskosten.

In dit 12 weken durende programma begeleidt de Enerjoy diëtist één of meerdere werknemers naar het ontwikkelen van een gezondere leefstijl én gewichtsverlies

Voor wie

Dit programma is geschikt voor werknemers:

 • met matig tot ernstig overgewicht;
 • met een verhoogde kans op verzuim en uitval;
 • die werkzaamheden verrichten waarbij alertheid, concentratie, uithoudingsvermogen & fitheid essentieel zijn.
 • die door werkomstandigheden geen mogelijkheid hebben tot geregelde face-to-face afspraken met de diëtist (doordat ze bijvoorbeeld veel onderweg zijn, of door werk op afgelegen locaties).

De kracht van afvallen via het werk light

De kracht van Afvallen via het werk light zit in de inzet van verschillende coachings- en leervormen:

 • Individuele coaching. Er is regelmatig persoonlijk contact via beeldbellen. Hierbij gaan uw medewerkers samen met de Enerjoy diëtist dieper in op hun doelen, gedragsverandering en persoonlijke motivatie.
 • Online voedingsdagboek. Uw medewerkers houden dagelijks bij wat zij eten en drinken. Zo krijgen zij direct inzicht in wat knelpunten zijn binnen hun eetpatroon. Deelnemers krijgen hierover een individuele terugkoppeling van de begeleidende diëtist en op deze wijze dieetadvies op maat.
 • E-learning. Voor een duurzaam effect is kennis over gezond eetgedrag noodzakelijk. Hiervoor zet Enerjoy haar leerzame en interactieve e-learning over gezond eten in. Enerjoy heeft speciaal voor afvallen via het werk een e-learning cursus ontwikkeld. Hier wordt niet alleen ingegaan op gezonde voeding en de verschillende voedingsstoffen, maar worden ook praktische tips gegeven hoe je slim boodschappen doet en hoe je concrete doelen opstelt. Uw medewerkers kunnen dit via hun eigen computer, smartphone of tablet volgen, waar en wanneer zij willen.
  Lees meer over onze e-learning cursussen op e-learning over gezond eten, of registreer meteen voor de gratis demo via e‑learning.ener-joy.nl
 • Monitoren van lichaamsbeweging (optioneel). De lichaamsbeweging wordt bijgehouden middels een App met een gezondheidsdashboard. De diëtist -die inzicht heeft in de gegevens- geeft de deelnemer individuele feedback en aanmoedigingen tijdens het coachingsgesprek. Indien meerdere werknemers gelijktijdig dit traject volgen, kunnen zij met elkaar communiceren, resultaten vergelijken en kennis delen. U kunt groepscompetities organiseren om elkaar extra uit te dagen, dit vergroot het succes.

KPI’S om succes te meten

Onderdeel van dit traject is een nulmeting en eindmeting. Natuurlijk is niet alleen gewichtsverlies een belangrijk meetinstrument om inzichtelijk te maken wat afvallen via het werk oplevert. Hiervoor moeten de deelnemers bij begin en afronding een online vragenlijst invullen. Deze vragenlijst geeft inzicht in 35 verschillende Kritieke Prestatie Indicatoren (KPI’s) die betrekking hebben op voedselinname en eetgedrag.

Enerjoy stimuleert een langdurig gezond eetgedrag en een gezond gewicht door:

 • Monitoring. Met behulp van het voedingsdagboek en de beweegmeter (optioneel) wordt het gedragspatroon inzichtelijk gemaakt.
 • Kennisoverdracht. De deelnemers krijgen alle tools (kennis, recepten en tips & tricks) aangereikt waarmee ze zelfstandig gezonde​​ keuzes kunnen maken die bij hun persoonlijke situatie past. Zoals: wat doet voeding met je lijf, welke voedingsstoffen heb je nodig, hoe hou je je energie-niveau op pijl en hoe vertaal je dit naar geschikte voedingsmiddelen, eetmomenten en portie-groottes.
 • Gedragscoaching. Door het stapsgewijs stellen van persoonlijke doelen, het aanleren van technieken om de drang naar ongezond eten te weerstaan en het stimuleren tot gezonde aanpassingen in het dagelijks eetpatroon.

Opzet

 

Duur programma: 12 weken
Aantal persoonlijke contactmomenten: 6
Locatie: Op iedere locatie mogelijk

Weekplanner

Week Beeldbellen
(coaching)
e‑learning Bijhouden voedingsdagboek Monitoren fysieke activiteit
1 Ja Les 1 Ja Optioneel
2 Ja Ja Optioneel
3 Les 2 Ja Optioneel
4 Ja Indien nodig Optioneel
5 Les 3 Indien nodig Optioneel
6 Ja Indien nodig Optioneel
7 Les 4 Indien nodig Optioneel
8 Les 5 Indien nodig Optioneel
9 Ja Indien nodig Optioneel
10 Les 6 Indien nodig Optioneel
11 Kennistoets Indien nodig Optioneel
12 Ja Indien nodig Optioneel

Onderwerpen online kennisoverdracht

De deelnemers volgen een online e-learningcursus, die bestaat uit een aantal lessen. Iedere les heeft zijn eigen onderwerp dat in vier hoofdstukken behandeld wordt. De tijdsbesteding per les is ongeveer 20-30 minuten. De lesonderwerpen zijn:

 1. Doelen stellen.
 2. Gezond eten & drinken.
 3. Optimaal energieniveau.
 4. Etiketten lezen.
 5. Sport & afvallen.
 6. Meer tijd voor gezond eten.

Na afloop van de eerste 6 lessen volgt er een kennistoets, waarbij deelnemers hun opgedane kennis herhalen door middel van verschillende vragen. Op het einde van de cursus volgt opnieuw een kennistoets.

 

Vergoedingen door verzekeraar

De werkgever kan mogelijk een gedeelte van de kosten terug krijgen via de verzekeraar van de werknemer. In 2016 vergoedt de basisverzekering drie uur dieetadvisering, rekening houdend met het jaarlijkse eigen risico. Naast vergoeding vanuit de basisverzekering kan het zijn dat u extra vergoeding ontvangt vanuit uw aanvullende verzekering.

Beweegmeter

Het monitoren van bewegingen kan onderdeel zijn van dit afvalprogramma. Hiervoor dient de deelnemer zelf een activity tracker naar keuze aan te schaffen (BYOD). Vervolgens kan het gekoppeld worden aan een specifieke gezondheidsdashboard. Dit is een App waaraan een beweegmeter en andere slimme sensoren gekoppeld kunnen worden. De gezondheidsgegevens kunnen vervolgens gedeeld worden met de begeleidend diëtist.

Koppeling met andere slimme sensoren

Aan de gezondheidsdashboard App kunnen ook andere sensoren gekoppeld worden, zoals een weegschaal, cholesterolmeter, hartslagmeter, etc.

Individueel intensief afvalprogramma

In plaats van dit programma is het mogelijk om een intensief individueel leefstijl­traject van 26 weken voor werknemers met (ernstig) overgewicht te volgen.

Groepsprogramma

Dit programma is ook mogelijk in groepsverband. Deze unieke combinatie verhoogt de motivatie en daarmee de slagingskans. De deelnemers krijgen zo de kans om elkaars verhalen te delen, tips en recepten uit te wisselen en elkaar als ‘buddy’ te ondersteunen.

De groepsbijeenkomsten worden tevens gebruikt als meetmoment, waarbij alle deelnemers op de weegschaal gaan staan. Bekijk het afvalprogramma voor groepen.

 

Met de leefstijlinterventie Afvallen via het werk light ondersteunt u werknemers op weg naar een gezond eetpatroon en lichaamsgewicht, waardoor ze met meer energie hun dagelijkse werkzaamheden kunnen verrichten. Dit verkleint bovendien de kans op ziekteverzuim.

Doelen programma

Doelen van dit gewichtsbeheersings- en afvalprogramma zijn:

 • Inzicht geven in eigen eetgedrag.
 • Het stapsgewijs verbeteren van ingesleten en ongezonde eetgewoontes.
 • Het aanleren van een gezond eetpatroon.
 • Het aanleren van zelfcontroletechnieken.
 • Gemiddeld een halve kilo per week afvallen.
 • Streven naar gewichtsbehoud op lange termijn.

12 weken programma

 • 6 contactmomenten met de diëtist via beeldbellen, 2,25 uur in totaal;
 • 6 E-learninglessen over gezond eten, inclusief kennistoets;
 • Een nul- en eindmeting door vragenlijst;
 • Feedback en gericht advies op online voedingsdagboek;

Kosten: € 397,- per deelnemer exclusief btw

Meer info of Boeken?.