Overgewicht op het werk aanpakken | Enerjoy43% van de werknemers heeft overgewicht, zo blijkt uit onderzoek van TNO. In de brochure ‘Dik is duur‘ van VNO-NCW wordt geschat dat de directe kosten die hieraan verbonden zijn door ziekteverzuim oplopen tot ruim 600 miljoen euro per jaar. Indirecte kosten zijn volgens de Raad voor Volksgezondheid en Zorg zelfs 2 miljard euro per jaar.
Deze schokkende cijfers roepen om actie: overgewicht op het werk moet worden aangepakt. Pak als werkgever overgewicht op het werk aan en creëer een fit bedrijf met een laag ziekteverzuim.

Wat is de rol van de werkgever?

Het is belangrijk om overgewicht op het werk bespreekbaar te maken en te laten zien welke faciliterende rol jouw bedrijf heeft. Biedt jouw werknemers mogelijkheden om te sporten en gezond te eten.
Overgewicht op het werk is in de meeste gevallen geen losstaand probleem. Vaak is het een gevolg van een ongezonde leefstijl. Dit onderwerp aansnijden kan bij werknemers weerstand oproepen, omdat het als inbreuk op de privacy kan worden ervaren. Het is dan ook essentieel dat dit onderwerp respectvol en voorzichtig wordt benaderd. Leg de nadruk op de mogelijkheden die het bedrijf biedt en welke positieve gevolgen dat heeft. Laat ook zien wat de norm is binnen jullie bedrijfscultuur.

Hoe pak je overgewicht op het werk aan?

Als werknemer kan je direct bijdragen aan de preventie van overgewicht en obesitas van werknemers. Betrek ten alle tijden je werknemers hierbij. Werk aan de bewustwording omtrent gezond eten, bewegen en leven en zorg dat dit onderwerp begint te leven in de organisatie. Hang bijvoorbeeld posters van gezond eten op in het bedrijfsrestaurant.
Een andere manier is door de organisatie gezondheid te laten uitstralen. Gezond gedrag werkt besmettelijk, zowel bij gezond eten, als bij sporten. Creëer voor beide opties draagvlak en mogelijkheden binnen het bedrijf. Werknemers die hier actief in meedoen, worden een rolmodel in het bedrijf.
Een gezond kantineaanbod is een praktisch voorbeeld van een geschikte oplossing om gezondheid onder werknemers te stimuleren. Doe dit stapsgewijs. Vervang dus niet ineens alle kroketten door veganistische soja-snacks. Werknemers moeten ook met ongezonde keuzes leren omgaan en het is als werkgever belangrijk om ze hiervan bewust te maken.

Wat kan je verwachten?

In het begin kan er weerstand zijn over de nieuwe aanpak, dat is normaal. Mensen houden doorgaans niet van verandering en zullen vooral focussen op de negatieve aspecten van het nieuwe beleid. Om de meningen reëel in kaart te brengen kan je het personeel om concrete feedback vragen over wat er precies anders kan. Enerjoy kenmerkt zich in het doorlichten van bedrijfskantines en het aanbod gezonder te maken zonder deze feedback uit het oog te verliezen.
Als je als werkgever eenmaal de keuze hebt gemaakt om overgewicht aan te pakken, ga er dan ook voor. Geef niet op.
Enerjoy biedt jouw organisatie professionele ondersteuning gedurende dit proces. Zo zal je ook daadwerkelijk resultaat binnen jouw bedrijf zien. Want door een gezondere leefstijl zitten werknemers beter in hun vel, presteren ze beter en gaan ze met meer plezier naar hun werk.
[clear]
[message_box]Leander Doornekamp | EnerjoyGraag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door Leander Doornekamp
Voedingsdeskundige & Diëtist
[/message_box]