Overgewicht bespreekbaar maken | EnerjoyGenomineerden van de Gezondheidsaward 2013 werden op de uitreikingsdag uitgedaagd om een werkneemster – gespeeld door een actrice – aan te spreken op haar overgewicht.
Het werd direct duidelijk dat dit een gevoelig en lastig onderwerp is. In dit artikel gaan we hier verder op in en geven wij praktische tips over hoe je overgewicht op het werk bespreekbaar kan maken.

Overgewicht bespreekbaar maken, een goed idee?

Uit onderzoek blijkt dat veel leidinggevenden van mening zijn dat zij overgewicht bespreekbaar mogen maken. Dit geldt vooral wanneer er negatieve gevolgen ontstaan voor het dagelijks functioneren op het werk. Want uiteindelijk hebben zowel werkgever als werknemer hier baat bij. De verantwoordelijkheid voor de aanpak van overgewicht ligt dan ook bij beide partijen.
Als leidinggevende is het aan jou om de eerste stap te zetten. Daarbij is het belangrijk om te weten waarom overgewicht zo’n gevoelig onderwerp is.

Wat maakt overgewicht zo’n gevoelig onderwerp?

Hier zijn verschillende redenen voor. In de meeste gevallen komt het door de nadelige effecten die het heeft op iemands eigenwaarde en zelfvertrouwen. Aan de basis hiervan liggen veelal vooroordelen van anderen en de werknemer zelf. Zoals: zwakte, luiheid, egoïsme, desinteresse, vluchtgedrag, gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel, etc.
Overgewicht komt door ziekte of aandoening, of door stelselmatig teveel eten en te weinig beweging. Wat de precieze reden ook is, mensen met overgewicht voelen zich vaak schuldig over hun gewicht. Wanneer dit op de verkeerde manier door je werkgever wordt benoemd, kan de bom barsten. Het is dus belangrijk om te weten hoe je overgewicht op een constructieve manier bespreekbaar maakt.

Hoe maak je overgewicht op het werk bespreekbaar?

Ondanks de gevoeligheid van het onderwerp, is het belangrijk om overgewicht op het werk bespreekbaar te maken. Want een gezonde werknemer is een productieve werknemer. Hieronder volgen er acht praktische tips om overgewicht op het werk bespreekbaar te maken:

  1. Bespreek het onderwerp altijd in een privésetting. Creëer een veilige situatie waarin iemand zich vrij voelt om te praten.
  2. Vraag toestemming om het onderwerp te bespreken. Zo voorkom je dat je iemand overvalt.
  3. Maak duidelijk dat je het beste met je werknemer voor hebt zonder iets op te leggen.
  4. Leg de situatie zo objectief en concreet mogelijk voor. Beschrijf wat je ziet.
  5. Uit je zorgen over je werknemer.
  6. Beschrijf de voordelen van een gezond gewicht: je zit beter in je vel; je ziet er jonger uit; je hebt meer energie; je hebt minder gezondheidsrisico’s en meer zelfvertrouwen.
  7. Benadruk dat je het beste met je werknemer voor hebt.
  8. Vertel wat het bedrijf biedt om overgewicht aan te pakken en werknemers te ondersteunen. Denk hierbij aan een bedrijfsdiëtist, workshop over gezonde voeding en een fitnessabonnement.

Vind je het lastig om zelf dit gesprek met de werknemer aan te gaan? Of wil je dat de vertrouwelijkheid, onafhankelijkheid, objectiviteit en benodigde deskundigheid gewaarborgd is? Huur hier dan een onafhankelijk bedrijf of diëtist voor in.

Hoe nu verder?

Overgewicht op het werk bespreekbaar maken en aanpakken zorgt voor meer vitaliteit, verhoogde productie, minder verzuim, een betere sfeer en natuurlijk gezondere werknemers die lekkerder in hun vel zitten. Enerjoy’s diëtisten kunnen je hierbij helpen. Pak daarnaast ook de bedrijfskantine aan. Enerjoy is specialist in het doorlichten van het bedrijfsrestaurant en houdt daarbij rekening met de wensen van het personeel.
[clear]
[message_box]Leander Doornekamp | EnerjoyGraag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door Leander Doornekamp
Voedingsdeskundige & Diëtist i.o.
[/message_box]