Enerjoy in het nieuws!
Cover ORI 7-8 2015Dit artikel is verschenen in de jullie-augustus 2015 editie van OR informatie. Dit vakblad houd je op de hoogte van de taken van andere ondernemingsraden, hoe zij deze uitvoeren en wat het resultaat daarvan is. Zaken als publiciteit, scholing en verkiezingen passeren de revue.
Neem een proefabonnement van een half jaar voor slechts € 49!
OR Informatie
[hr]

Gezonde keuzes zorgen voor meer veiligheid

OR informatie 7-8, 2015, p. 14-15, geschreven door Nicole Weidema.
Ongezond eten gaat lang niet altijd over grote zakken patat of repen chocola. Ook te weinig eten kan ongezond zijn. Zowel te veel als te weinig eten kan de veiligheid op de werkvloer in gevaar brengen. De ondernemingsraad kan een rol spelen bij het introduceren van gezondere keuzes.
Werknemers vertonen gedurende dag verschillende vormen van gedrag. En dat heeft gevolgen op zowel de korte als de lange termijn. Katrin Beersen, een van de oprichters van Enerjoy, legt uit wat dat betekent voor de organisatie. “Het is gevaarlijk en het kost geld.” Enerjoy is een team van voedingsadviseurs en organisatiedeskundigen dat organisaties beleidsadviezen en interventies biedt waarmee zij gezonde voeding op de kaart kunnen zetten. Het bedrijf richt zich voornamelijk op de offshore-industrie.
Overgewicht hoeft geen zwaar onderwerp te zijn OR informatie 0708 2015 - 1Dat ongezond eten kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen, van overgewicht tot hart- en vaatziekten, diabetes en zelfs bepaalde vormen van kanker, mag als bekend worden beschouwd. Maar op de korte termijn levert het ook een grotere kans op arbeidsongevallen op, stelt Beersen. Het overslaan van maaltijden om tijd te besparen, draagt in belangrijke mate bij aan het risico, signaleert ze. “Je ziet bijvoorbeeld vaak dat mensen die in ploegendienst werken, het ontbijt overslaan om nog even te kunnen slapen. Ze werken twaalf uur op, twaalf uur af en als de wekker gaat, dan denken ze: ‘Laat me nog drie minuten slapen.’ Maar het ontbijt heet in het Engels niet voor niets breakfast, stop het vasten. Je hebt ‘s ochtends een heel laag energieniveau omdat je bloedsuikerspiegel erg laag is. Dat levert direct gevaar op. Je kunt fouten maken omdat je niet zo alert bent.”

Bloedsuikerspiegel

Werkgevers die met de beste bedoelingen hun werknemers voorzien van snacks tegen deze dip, maken de situatie volgens Beersen erger. “Als je dan in de pauze koekjes en andere zoete dingen aangeboden krijgt, heb je een enorm verlangen naar suiker en eet je er meer van. Je bloedsuikerspiegel stijgt daardoor heel snel. De natuurlijke reactie van het lichaam is dat het insuline aanmaakt om de glucose in je bloed af te voeren naar de cellen. Daardoor gaat de bloedsuikerspiegel weer omlaag. Dus na elke piek waarin je je hyper voelt, volgt weer een dal waarin je concentratie achteruit kan gaan. Een uur nadat je de koekjes hebt gegeten, heb je al weer een dip waarin je niet zo alert bent en je dus fouten kunt maken. Bij de lunch kies je daardoor weer voor een grote maaltijd, en krijg je weer de after-lunchdip waardoor je weer zin in koekjes krijgt. Zo gaat dat maar door. Veel beter is het om regelmatig kleine porties te eten, met een gezonde snack tussendoor.”

Risico’s

Te veel eten brengt natuurlijk zijn eigen risico’s met zich mee. En niet alleen door de eerder genoemde ziektes. “Er zijn heel veel dingen gerelateerd aan overgewicht. Mensen verzuimen vaker en meer. Maar als je het hebt over de gevolgen voor de veiligheid op de werkvloer, dan hebben we het vooral over obesitas, dus over zwaar overgewicht. Dit kan ertoe leiden dat mensen gaan lijden aan slaapapneu. Dit vermindert de kwaliteit van de slaap. In je slaap verwerk je de indrukken van de dag. Als dat niet lukt omdat je niet diep kunt slapen, word je niet met een fris hoofd wakker en dat vermindert ook weer je alertheid.” Beersen: “Overgewicht heeft ook andere gevolgen voor de veiligheid. Denk aan mensen die in de industrie werken en moeten sleutelen in kleine ruimtes. Wij hebben van veiligheidskundigen waargebeurde verhalen gehoord over mensen die klem kwamen te zitten of die niet goed langs hun buik konden kijken en daardoor van de trap vielen. Uitglijden, struikelen en vallen zijn belangrijke oorzaken van letsel op het werk. Dat overkomt je sneller als je niet kunt zien waar je je voeten neerzet.
Download PDF A3 formaat
Of download afbeelding hierGevolgen van ongezond eetgedrag op het werk
 

Lastig onderwerp

Beersen erkent dat het heel lastig is om overgewicht en ongezond eten bespreek­baar te maken. “Hoe haal je iemand nou echt over om gezonder te gaan eten? Vaak stuit je op weerstand. Ik hoor ook nogal eens dat ondernemingsraden vinden dat je je daar als werkgever niet mee mag bemoeien omdat dit in de privé­sfeer van mensen ligt. Wij vinden dat de werkgever wel degelijk ook verantwoordelijkheid draagt voor de gezondheid van zijn medewerkers. Eetgedrag is daar een belangrijk onderdeel van.” Het bestraffen van ongezonde leefgewoontes en verhoogd verzuim is volgens Beersen niet de manier om dit probleem aan te pakken. “Je kunt mensen ook op een leuke, vrolijke en enthousiaste manier bewegen tot gedrags­verandering. Doe het op een laagdrempelige manier. Wij gebruiken daar vaak proeverijen en kookworkshops voor. Maak het niet te ingewikkeld. In de industrie werken vaak praktisch ingestelde doeners die graag in de praktijk leren. Je kunt iemand in twee minuten leren om een gezonde wrap te maken, iets wat hij misschien nog nooit heeft gedaan. En als je samen met een schort om bezig bent, dan durft hij zich ook open te stellen. Dan komen ook de belemmeringen om af te vallen en gezondere keuzes te maken boven tafel en kun je het hebben over oplossingen. ‘Als de werkgever jou een programma om af te vallen aanbiedt, zou je daar dan gebruik van maken?’”

Instemmingsrecht

De onderwerpen veiligheid, gezondheid en welzijn vallen – wanneer het gaat om werk en ziekteverzuim – onder het instemmingsrecht van de ondernemingsraad. Beersen merkt dat sommige werkgevers bijna bang zijn voor hun or: ‘Als ze maar niet dwars gaan liggen’. Maar ik heb ook heel andere ervaringen, waarbij werknemers zelf vitaliteitsteams oprichten. Vaak zijn daar ook orleden bij betrokken.” Ondernemingsraden raadt zij aan om niet te bang te zijn voor dit onderwerp. Als een gezondheidstraject kans van slagen wil hebben, moet het onderwerp worden doorgetrokken door de hele organisatie, zegt Beersen. “Het is belangrijk om op alle niveaus draagvlak te creëren voor gezondheidsmanagement. Wees niet bang om mensen aan te spreken, het gaat erom hoe je het doet. Het hoeft geen zwaar onderwerp te zijn.”
[hr]

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Katrin Beersen | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Katrin Beersen
Voedingsdeskundige & Organisatie-adviseur. De drijvende kracht van Enerjoy.
[/message_box]