Ongezond eten in de nachtdienst? Zo ga je om met valkuilen - EnerjoyIn de nachtdienst word je onge­twijfeld geconfronteerd met verschillende valkuilen die resulteren in ongezond eetgedrag. Valkuilen zijn gedachtepatronen die het heel aantrekkelijk voor jou maken om te kiezen voor ongezond eetgedrag.
De werkvloer is ‘s nachts heel anders dan overdag. De rest van de wereld slaapt en volgens het natuurlijke ritme zou je ook moeten slapen. De een krijgt geen hap door zijn keel en de ander snackt juist de hele nacht door.
Juist in de nacht is goede voeding een bepalende factor om goed te kunnen functioneren. Een eerste belangrijke stap naar een gezondere voeding tijdens de nacht is het herkennen van de valkuilen en gedachtepatronen om te voorkomen dat je ongezonde keuzes maakt.

Bekende valkuilen tijdens de nachtdienst

De verschillende valkuilen of gedachtes die ongezonde voeding lijken te rechtvaardigen, kan je onder verdelen in vier groepen:
Omgevingsfactoren
Je omgeving oefent veel invloed uit op de keuzes die je maakt. ‘Ik kan geen broodje halen, want het bedrijfsrestaurant is dicht’ of ‘Ik kan niet weg van mijn werkplek’. Door deze omstandigheden kiezen werknemers vaak voor de makkelijkste keuzes, zoals bezorgdiensten en snackautomaten.
Fysieke factoren
Een tweede groep valkuilen is van fysieke aard. ‘Ik krijg ‘s nachts geen hap door mijn keel’, of ‘Ik heb energie nodig om wakker te blijven’, zijn veelgehoorde uitspraken. Beide zijn niet gezond. De eerste niet, omdat je gewoonweg energie nodig hebt om arbeid te kunnen leveren en geconcentreerd te blijven. De tweede niet, omdat je vaak kiest voor ongezonde snacks die snelle energie geven.
Emotionele factoren
Troosteten is een voorbeeld van een emotionele factor. Vind je het leuk om in de nachtdienst te werken, of juist niet? Het kan zijn dat jezelf iets lekkers gunt, om je zo beter te voelen. Verveling is een andere emotionele valkuil. Je opent sneller de koelkast, een snoeppot of koektrommel als je even niets te doen hebt. Heel begrijpelijk, maar niet nodig.
Sociale factoren
Een laatste groep valkuilen is van sociale aard. Is er sprake van sociale druk binnen jouw ploeg? Zo zijn er ploegen die standaard eten laten bezorgen. Vaak van de plaatselijke snackbar. Of kijk eens naar de vele traktaties op de werkvloer. Durf jij op zo’n moment ‘nee’ te zeggen, omdat je liever iets gezonds wilt eten?

Wat kun je zelf doen?

Gedachtepatronen die leiden tot ongezond eten in de ploegendienst - EnerjoyAls je de verschillende valkuilen of gedachtepatronen bij jezelf herkent, kun je maatregelen nemen om ongezond eetgedrag te voorkomen. Door te weten in welke situaties je terecht kan komen, kan je jezelf sterker maken. Natuurlijk kun je ‘nee’ zeggen en niet in die valkuil van sociale druk trappen! Misschien doen anderen wel mee!
Hetzelfde geldt voor de fysieke valkuilen. Het bedrijfsrestaurant mag dan wel gesloten zijn ‘s nachts, er is misschien wel een magnetron om een gezonde maaltijd van thuis op te warmen. En als er geen tijd is om te eten, dan kun je met een collega afspreken dat hij jouw taken even waarneemt, zodat jij een gezonde maaltijd kunt eten.
Je hoeft ook niet naar de snacks te grijpen als je energie nodig denkt te hebben om wakker te blijven. Een drie-maaltijdenstructuur en goede samenstelling van je voeding kunnen je energieniveau hoog houden gedurende de nacht. Of ga eens een frisse neus halen. En geen hap door je keel? Er zijn misschien wel licht verteerbare en eiwitrijke producten die je wel de nodige energie kunnen geven. Probeer het eens!
Vooral de herkenning van emotionele valkuilen als troosteten en eten uit verveling kan lastig zijn. Het is vaak gewoontegedrag en daardoor moeilijk te doorbreken. Probeer je af te vragen waarom je wilt eten. Als dat niet is vanwege de honger, probeer dan afleiding te zoeken of kies een gezond tussendoortje.
Omgaan met je valkuilen en het doorbreken van gewoontes kost vooral veel discipline. Je moet het echt zelf doen. Maar je zult merken dat je meer energie hebt als je niet in die valkuilen trapt en gezondere keuzes maakt.

Wat kun je als werkgever doen?

Als werkgever kun je helpen door in gesprek te gaan met de ploegen­dienst­medewerkers. Waar lopen zij tegenaan? Wat zijn hun valkuilen? Waar hebben zij behoefte aan?
Misschien is er wel behoefte aan gezondere opties in de snackautomaat of een magnetron om maaltijden in op te warmen. Als er te weinig tijd is om te eten, kan het rooster misschien worden aangepast. En als iemand het moeilijk vindt om met zijn valkuilen om te gaan, dan zou je begeleiding kunnen faciliteren.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtist. Gespecialiseerd in werknemers met onregelmatige diensten.
[/message_box]