Mindful eten op het werk

Je bent uitgeblust, rusteloos en compenseert dat door te eten. Of je bent zo druk aan het werk dat je niet eens in de gaten hebt hoeveel je tussendoor eet. Dit zijn allemaal situaties die overeten in de hand helpen. De oplossing: leren om weer met aandacht, oftewel Mindful, te eten. Enerjoy geeft tips voor Mindful eten op het werk.

Waarom eten wij?

Eten geeft op meerdere manieren voldoening. Bijvoorbeeld fysiek, als je na een maaltijd geen knorrende maag meer hebt. Het kan echter ook zijn dat je andere, negatieve, gevoelens probeert weg te eten: emotie eten. Het nadeel hiervan is dat je meestal teveel en ongezond eet. Bovendien blijf je ‘onverzadigd’, omdat je lichaam eigenlijk behoefte heeft aan iets anders dan eten. Heb je een drukke en stressvolle baan? Grote kans dat jij ook niet de tijd pakt om rustig te eten Het gevolg van deze factoren:

  • gewichtstoename;
  • je zit niet lekker in je vel;
  • weinig energie.

Je kan nog zoveel over gezonde voeding weten, als jij niet lekker in je vel zit, kan je je principes alsnog overboord gooien. Daarom werkt een dieet alleen vaak niet. Mindfulness is de kunst om in je leven aandacht te hebben voor de dingen om je heen. Daarbij denk je niet meteen aan je werk. Maar met een drukke, stressvolle baan is het juist belangrijk om aandacht te geven aan Mindful eten op het werk.

Eten met aandacht

Met deze tips kan je Mindful eten meteen toepassen op het werk:

  • Neem nooit een handje, maar altijd 1 stukje.
  • Vestig al je aandacht op je eten en gebruik daarbij al je zintuigen. Wat vind je nu van het eten?
  • Eet alleen of in een klein gezelschap.
  • Ga na of je honger hebt. Zo niet, stel jezelf dan de vraag waarom je trek hebt in iets lekkers.

Mindful eten met collega’s

We hebben allemaal onze eigen redenen om te eten. Een cursus Mindful eten door onze Enerjoy coach, helpt jouw werknemers op het werk om dit voor zichzelf inzichtelijk te maken. Met de juiste ‘tips & tools’ kan emotie eten plaats maken voor Mindful eten op het werk. Het resultaat? Werknemers die genieten van hun eten tijdens de lunchpauze én die daarna vol energie weer aan het werk kunnen gaan!
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | Enerjoy
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtiste en blogschrijver
[/message_box]