StrategischeHR bijlageGezonde voeding is de basis van vitaliteit. Medewerkers die goed in hun vel zitten, presteren beter. Hoe maak je zwaarlijvigheid en het veranderen van slechte eetgewoonten bespreekbaar op de werkvloer?
Dit interview met Katrin Beersen is tevens te vinden in de themabijlage Strategische HR.
“Gezonde voeding houdt het energieniveau op peil gedurende de dag, het verbetert de werkprestatie en zorgt voor meer veiligheid op het werk”, vertelt Katrin Beersen van Enerjoy. Deze organisatie helpt bedrijven met het bevorderen van gezond eetgedrag op de werkvloer door middel van voedingsprogramma’s. “Een goed voedingspatroon maakt ook dat je ’s avonds nog energie hebt om te sporten. Daardoor slaap je beter, kom je uitgerust op je werk en ben je vrolijker. Kortom, het is een opwaartse spiraal.”

Enthousiasmeren

Hoe breng je als werkgever iemands slechte eetgewoonten ter sprake? Je mag een werknemer best op zijn of haar verantwoordelijkheid wijzen, vindt Beersen. “Maar de toon waarop je iets zegt, is heel belangrijk. Maak werknemers enthousiast voor gezonde voeding. Laat ze een workshop doen en benadruk de voordelen. In een laagdrempelige setting zijn mensen meer geneigd te vertellen hoeveel moeite het ze kost om gezond te eten. Daar kun je op inhaken door tips te geven.
Medewerkers die na de workshop in actie komen en enthousiasme verspreiden, zijn de ambassadeurs van een voedingsprogramma. Zet ze in het zonnetje en laat ze over hun eigen successen vertellen om andere medewerkers gemotiveerd te houden. Zo creëer je draagvlak.”

Blijven prikkelen

Hoe ga je als werkgever een-op-een het gesprek aan met een zwaarlijvige medewerker? “Zorg voor een veilige setting waarin het gesprek plaatsvindt. Maak duidelijk dat je er bent om hulp te bieden en niet om diegene af te branden. Vraag wat hij of zij nodig heeft om het overgewicht aan te pakken.” Verwacht niet meteen wonderen, waarschuwt Katrin Beersen daarbij. “Een voedingspatroon aanpassen heeft tijd nodig. Zorg steeds voor nieuwe prikkels. Verspreid bijvoorbeeld een artikel over voeding onder het personeel of organiseer een leuke, gezonde activiteit. En onthoud dat eten een emotioneel onderwerp is. Haal dus niet meteen alle ongezonde snacks uit het bedrijfsrestaurant, maar zorg stap voor stap voor gezondere producten, ingrediënten en bereidingswijzen. Verminder de frietgeur door de ‘vette hap’ alleen op aanvraag aan te bieden. Zorg voor een frisse, gezonde uitstraling. Zo verleid je werknemers om voor gezond te kiezen en werk je stapsgewijs toe naar een langdurig gezond eetgedrag. ”
De themabijlage: Strategische HR is op 25 maart 2014 gedistribueerd door het Financieel Dagblad. En verschijnt ook als bijlage bij de HR strategie en bij het P&O Strategisch Jaarcongres.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Katrin Beersen | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is mede tot stand gekomen door:
Katrin Beersen
Voedingsdeskundige & Organisatie-adviseur. De drijvende kracht van Enerjoy.
[/message_box]