Offshore kooktraining in Schotland in actie | EnerjoyNa een succesvolle pilot op twee van hun ‘rigs’ (booreilanden), heeft Noble Drilling besloten hun vitaliteitsprogramma -waarin Enerjoy het onderdeel voeding verzorgt- uit te rollen naar meerdere rigs. Twee daarvan liggen in Britse wateren. Zodoende vinden de offshore kooktrainingen voor deze het catering personeel op deze rigs plaats in Aberdeen, Schotland. En dat betekent een buitenlands avontuur voor Enerjoy!

Kick off van het vitaliteitsprogramma

De kooktraining, genaamd ‘Gezond koken voor cateraars’, is in feite de kick off van het Vitaliteitsprogramma. De chefs en het cateringpersoneel spelen een belangrijke rol in het gezonder maken van het voedselaanbod offshore. Naast de chefs en het catering personeel nodigen we ook altijd personeel uit die een grote invloed hebben op het creëren van draagvlak, zoals in dit geval bijvoorbeeld de Rig Manager en de Drilling Superintendant.

Training day

De offshore kooktraining vond in dit geval plaats in het pittoresk gelegen Banchory, zo’n 40km van Aberdeen, in restaurant The Cow Shed. Na een korte introductie en uitleg van het Vitaliteitsprogramma door HSE&Q Engineer Ronald Middelkoop, kon de training beginnen. De dagtraining bestaat niet alleen uit theorie over voeding gerelateerde onderwerpen zoals portie groottes en gezonde snacks, maar we behandelen ook onderwerpen zoals weerstand en hoe daar mee om te gaan.

Praktische kooktraining

Naast theorie is er ook veel praktijk. Zo bereiden de deelnemers onder leiding van onze ervaren docentkok Henk Schultz een gezonde warme lunch, waarbij ze leren werken met nieuwe producten zoals vleesvervanger Quorn en zoetstoffen zoals Stevia. Ook worden ze bekend gemaakt met gezonde bereidingsmethodes en besteden we aandacht aan de presentatie. Daarnaast is er ook een leuke ‘snack contest’, waarmee we de deelnemers uitdagen met eigen creativiteit een gezonde en aantrekkelijke snack te creëren.

Actiepunten voor een gezondere voeding offshore!

Actieplan offshore kooktraining | EnerjoyAls afsluiting van de dag word het zogenaamde ‘action plan’ opgesteld; actiepunten die de deelnemers zelf bedenken om zo hun steentje bij te dragen aan gezondere voeding offshore. Deze punten kunnen heel gevarieerd zijn: van het verplaatsen van de salade bar, zodat deze beter zichtbaar is, tot het vervangen van de frietjes door oven-frietjes. En van het serveren van mueslirepen in plaats van chocolade repen bij de wekelijkse safety meetings tot het uit proberen van broodrecepten met volkorenbloem en zonder toegevoegde suiker. Alle kleine beetjes helpen!
Na deze leuke en leerzame dag gaan de deelnemers naar huis met veel nieuwe kennis en een hoop inspiratie. Zij hebben nu de kennis en de tools gekregen om een bijdrage te kunnen leveren aan het gezonder maken van het voedselaanbod op hun rig. Op naar de volgende stap; de crew motiveren om ook voor de gezonde opties te kiezen! Hiervoor gaan we offshore, om daar leuke en laagdrempelige workshops te geven en daarnaast de catering crew te coachen en een handje te helpen daar waar nodig.
[message_box]Lia Dekker voor web
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door:
Lia Dekker
Diëtiste en blogschrijver
[/message_box]