Gezonde leefstijl op het werk: 5 voedingstipsDe tijd van onwetendheid is voorbij. Onze persoonlijke gezondheid is belangrijk en ‘leefstijl’ is hét sleutelwoord voor een gezond, fit en lang bestaan. Maar wat is een gezonde leefstijl precies? Wat levert het op? En niet geheel onbelangrijk: hoe kan je als werkgever een bijdrage leveren aan een gezonde leefstijl onder je medewerkers?
Allemaal vragen waar wij als Enerjoy wel raad mee weten. Want gezond leven hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Het is zelfs ontzettend leuk en gemakkelijk!

Wat is een gezonde leefstijl?

Misschien heb je er wel eens van gehoord: onze leefstijl moet meer BRAVO worden. (Meer) Bewegen, (stoppen met) Roken, (matig gebruik van) Alcohol, (gezonde) Voeding en (voldoende) Ontspanning. Allemaal onderwerpen die bijdragen aan een lang en gezond leven. Enerjoy richt zich hierbij op het onderwerp voeding.
Gezonde voeding geeft energie en zorgt voor alertheid op de werkvloer. Het voorkomt energiedips, waardoor de productiviteit optimaal blijft. Daarentegen verhoogt ongezonde voeding -met veel vetten en suikers- de kans op hart- en vaatziekten, kanker, diabetes type 2 en daarmee het ziekteverzuim

Maak een begin met gezonde voeding

Dagelijks worden wij geconfronteerd met de ongezonde voedingsgewoonten van werknemers. In veel bedrijfskantines hebben de ongezonde snacks nog steeds de overhand en liggen de gezonde producten vaak pas verder op de looproute.
Simpele aanpassingen in het voedingsaanbod kunnen grote resultaten geven. Hieronder geven we vijf voedingstips waar je vandaag al mee kan beginnen.

5 voedingstips voor een gezonde werkomgeving

  1. Bied gezonde en gevarieerde producten aan in de kantine. De bedrijfskantine in dé plek waar werknemers in hun lunchpauze even ontspannen en komen opladen voor de middag. Belangrijk is een gezond en aantrekkelijk voedingsaanbod die voldoende vitamines, mineralen en voedingsvezels bevat. Gezonde producten liggen vooraan en zijn niet te duur. Daarnaast is variatie in het wekelijkse aanbod belangrijk. Zo blijft de kantine aantrekkelijk voor iedereen.
  2. lunch tijd = pauze nemen - EnerjoyLunch time = break time! Even snel een boterham tussendoor achter je bureau, we kennen het allemaal. De werkdruk is soms hoog, maar het lunchmoment is juist dán zo belangrijk. Een half uur ontspanning en even niet aan werk denken zorgt voor een optimale productiviteit de hele dag door.
  3. Snack gezond! Zorg voor gezonde snacks op de werkvloer. Schalen met fruit verspreid over de werkruimtes is een prima begin.
  4. Bied gekoeld water aan. De aanbevolen hoeveelheid vocht per dag is 1,5 tot 2,0 Liter. Vocht is belangrijk en water is de gezondste en goedkoopste drank die er bestaat. Water bevat geen calorieën en is altijd voor handen. Bied naast koffie en thee ook water aan. Dit stimuleert het drinken van deze gezonde drank.
  5. Let op vette producten in de kantine. Let op vet en dan met name het sóórt vet. Verzadigd vet is verkeerd en onverzadigd vet is oké. Veel verzadigd vet verhoogt de kans op hart- en vaatziekten. Zorg ervoor dat werknemers gezonde keuzes kunnen maken en bied naast margarine ook halvarine aan. Bied magere melk(producten) aan en leg naast de 48+ kaas ook de 20+ en 30+ kaas. Plaats bordjes naast de verantwoorde keuzes voor een extra stimulans!

Gezond leven, ook op het werk

Kijk eens rond op de werkvloer en word bewust van de huidige eetgewoontes van jouw collega’s. Met welke kleine aanpassingen begin je vandaag? Werk in kleine stapjes en stel reële doelen. Dit voorkomt ontmoediging en frustraties bij jouw werknemers.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Eline Kolfschoten | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Eline Kolfschoten
Diëtiste i.o.
[/message_box]