Gezonde bedrijfskantine | EnerjoyAls goede werkgever wil je jouw werknemers met veel plezier en vol energie aan het werk zien, en gezonde voeding is hiervoor een heel goede basis.
Maar hoe motiveer je je medewerkers om voor ‘gezond’ te gaan, zonder dwingend over te komen? De bedrijfskantine lijkt hiervoor een ideale plek. Hier krijgen werknemers de tijd om hun werk even neer te leggen en zich weer op te laden voor de rest van hun werkdag.
Toch biedt menig bedrijfskantine een troosteloze aanblik van veel te rijkelijk belegde witte broodjes, gefrituurde snacks, zoete verleidingen en een zielig schaaltje appels. Teveel energie voor de welbekende after lunch dip en te weinig vitamines en mineralen die voor een vitale werknemer broodnodig zijn.
Een investering in jouw bedrijfskantine is dus een investering in energieke werknemers. Een gezonde bedrijfskantine biedt een gevarieerd en gebalanceerd voedselaanbod aan, ook in koffiecorners en drank- en snackautomaten. Zo kan je werknemers verleiden om te kiezen voor gezond en vitaal.

Een gezonde bedrijfskantine – wat houd je tegen?

Voorziet jouw bedrijfskantine nog niet in een gezond aanbod, dan heb je hiervoor vast hele goede redenen:

  • Er is geen budget om jouw bedrijfskantine te veranderen en de meerkosten zouden zich niet terugbetalen.
  • De facility beheerder keurt het idee af, omdat een gezond aanbod zou leiden tot een omzetdaling.
  • Je bent bang voor weerstand bij jouw werknemers. Je bent begaan met hun gezondheid, maar wilt niet betuttelend overkomen.

Laat deze bezwaren nu los en je ziet dat een gezonde bedrijfskantine loont. Gezonde en vitale werknemers gaan niet alleen met meer plezier aan het werk. De arbeidsproductiviteit neemt toe en het ziekteverzuim daalt op de lange termijn. Het Convenant Gezond Gewicht schat de indirecte kosten als gevolg van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid binnen Nederland op maar liefst 2 miljard euro per jaar. De kosten voor een gezonde bedrijfskantine betalen zich zo ruimschoots terug.

Betrek werknemers

Weerstand onder je werknemers neem je voor een groot deel weg door ze tijdig voor te lichten en te betrekken bij de veranderingen die staan te wachten. Je werknemers wennen op die manier snel aan hun gezonde bedrijfskantine. Na een korte aanpassingsperiode, zal een eventuele lichte omzetdaling weer snel bijtrekken.

De aanpak om nu voor gezond te gaan

Ga van ongezond naar gezond- gezonder- gezondst met deze tips van Enerjoy.

  • Creëer draagvlak. Laat het onderwerp *gezondheid* leven binnen jouw organisatie.
  • Onderzoek hoe jouw bedrijfskantine er nu voor staat. Zie de caloriechecker voor de horeca of vraag de specialisten van Enerjoy.
  • Communiceer vroegtijdig welke positieve veranderingen er aankomen en vertel ook waarom jij achter een gezonde bedrijfskantine staat.
  • Kijk wat bij jouw bedrijf past. Kant-en-klare concepten van cateringbedrijven bieden niet altijd de beste en meest voordelige keuze.
  • Breng aanpassingen geleidelijk aan. Haal je werknemers uit hun comfort zone, maar maak de stappen niet veel te groot.
  • Wees creatief. Verras je werknemers met leuke acties. Varieer met het aanbod. Geef jouw werknemers het gevoel dat ze zelf een keuze hebben.
  • Ga ervoor. Gebruik feedback van jouw werknemers om te achterhalen wat beter kan, zonder afbreuk te doen aan een gezonde bedrijfskantine.

Gezond en succesvol

Oplossingen zie je beter als je het probleem van een afstand bekijkt. Vraag daarom een onafhankelijke specialist om jouw huidige bedrijfskantine te evalueren. Dit resulteert in een plan van aanpak die concreet is en bovendien past bij de wensen en behoeften van jouw werknemers.
Enerjoy licht je bedrijfsrestaurant of bedrijfskantine door en geeft praktische tips een aanbevelingen. Lees meer over onze succesvolle aanpak op onze productpagina: gezond bedrijfsrestaurant.

Meer informatie?

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtist. Gespecialiseerd in werknemers met onregelmatige diensten.
[/message_box]