Gezond eten & veilig werken - Elektrodag - EnerjoyDat het werken met machines en voertuigen gevaarlijke situaties kan opleveren op de werkvloer is wel bekend. Veel minder mensen weten dat ook slechte voeding kan leiden tot arbeidsongevallen. Marjolein van Kleef, diëtiste bij Enerjoy‚ bracht in kaart wat de gevolgen op het werk kunnen zijn als werknemers ongezond eten.
Op de Metalelektrodag 2016 verzorgde Enerjoy de workshop Gezond eten & veilig werken in de Van Nelle fabriek in Rotterdam. Dit artikel is overgenomen uit de Metalelektrodag uitgave.

Minder arbeidsongevallen door gezonde eten

De workshop bestond uit een afwisseling van stellingen en een kijkje op de zogenoemde flowchart. Hierop was stapsgewijs uitgebeeld wat de gevolgen zijn op korte, middellange en lange termijn als je bijvoorbeeld te veel koffie, suikervrije dronken of vette en suikerrijke tussendoortjes tot je neemt. Zo kan het drinken van meer dan vijf koppen koffie leiden tot een verminderde slaapkwaliteit, met als gevolg een verlaagde productiviteit en stress, en uiteindelijk een verhoogd ziekteverzuim. Dit komt doordat cafeïne pas na tien uur volledig uit je lichaam is verdwenen. Hoewel het restje cafeïne dat nog in je lichaam zit geen invloed heeft op de slaapduur, verlaagt het wel de kwaliteit van slaap, zo legde Van Kleef uit.

Eten en slapen

Ook eten vlak voor het slapen gaan, is niet verstandig. Je lichaam heeft in de nacht namelijk meer moeite om het eten te verteren dan overdag. Het advies van Van Kleef was om elke 2,5 tot 3 uur een klein beetje te eten. Werknemers die in ploegendienst werken, adviseerde ze om zo veel mogelijk op dezelfde tijden te eten., ook op het moment dat de dienst wisselt.

Zwaar werk & eten

Een groot misverstand van Van Kleef uit de wereld probeerde te helpen, was dat je kunt eten wat je wilt wanneer je zwaar werk doet. Volgens haar hoef je in zo’n geval echter maar driehonderd tot vijfhonderd kilocalorieën extra binnen te krijgen; dit staat gelijk aan zo’n twee boterhammen met pindakaas.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | EnerjoyWanner heb jij een energiedip op het werk? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtist. Gespecialiseerd in werknemers met onregelmatige diensten.
[/message_box]