Op donderdag 26 november kwamen 80 medewerkers van de Safety Excellence Cooperation (het veiligheidsplatform van EdeA) bijeen voor het vijfde SEC SHE Event. Dit jaar organiseerde Acaleph deze dag, nabij Chemelot.
Doel was om weer eens stil te staan bij de samenwerking: wat kan er gedaan worden om de veiligheid naar een nóg hoger niveau te tillen.

Ontvangst met Groene of tropische smoothie

Enerjoy verzorgde het ontvangstdrankje door twee soorten smoothies aan te bieden. Deelnemers konden kiezen uit de tropische mango-kokos smoothie, of de frisse groene smoothie met peer, bleekselderij en spinazie. Door de groene smoothie als hét drankje voor lefgozers aan te prijzen, werd snel duidelijk wie van uitdagingen houdt.

Een ludieke invulling van de dag

Na de aftrap namen de bezoekers deel aan 3 verschillende workshops:

  • Lichaamstaal. Wanneer kom je in iemand zijn persoonlijke ruimte en welke gevolgen kan dat hebben?
  • Gevaarlijke houdingen.
  • Gezond eten en veilig werken.

Gezond eten en veilig werken

Gezonde tussendoortjes maken tijdens Gezond eten en veilig werken - EnerjoyDe workshop Gezond eten en veilig werken werd begonnen met een interactieve presentatie. Voedingsdeskundige Marjolein van Kleef gaf een heldere en leerzame presentatie over de relatie tussen gezond eten en veilig werken.
De theorie werd ondersteund met het gebruik van de flowchart. Hoe werkt ongezond eetgedrag een bedrijfsongeval in de hand? Op welke manier staat overgewicht in relatie tot een verhoogd ziekteverzuim? Van Kleef gaf voorbeelden van arbeids­handelingen die het veiligheidsrisico verhogen wanneer de werknemer een energiedip heeft.
Na het theoretische gedeelte was het tijd om de mouwen op te stropen en gezonde tussendoortjes te maken. Zo konden medewerkers zelf ervaren hoe lekker en gemakkelijk gezonde voeding is! Door de aanwezigheid van 3 verschillende recepten was er voor ieder wat wils. Of er nu gekozen werd voor de Enerjoy wrap, de pastasalade of de gazpacho, iedereen kon bij deze gezellige activiteit inspiratie opdoen voor een gezonde maaltijd.

Ervaringen en reacties

Met Marjolein’s pakkende en boeiende wijze van spreken en presenteren wist ze de deelnemers te claimen vast te houden mee te laten doen en dat op een hele jeugdige en enthousiaste wijze. Estherbel gaf op uiterst rustige en liefdevolle wijze invulling aan het praktijk gedeelte. Dank je wel voor jullie fantastische inzet!

Vooraf deze workshop waren sommige deelnemers al bewust bezig met voeding en gezondheid, terwijl anderen nog nooit zelf een maaltijd hadden bereid. Een medewerker grapte zelfs “Laat het mijn vrouw maar niet horen!”. Ook tijdens de workshop was er aandacht voor veilig werken.
Dankzij de leuke én leerzame inhoud van de workshops was het een geslaagd evenement. Tijdens deze VGWM-dag (Veiligheid, Gezondheid, Welzijn en Milieu) zijn de deelnemers geïnspireerd om gezondere keuzes te maken, zodat de veiligheid naar een hoger niveau getild kan worden.
Een logische vervolgstap is om het onderwerp bespreekbaar te maken op de werkvloer. Niet op een belerende manier, maar om te laten zien dat gezond eten ook makkelijk en lekker kan zijn. Hiermee zet je een belangrijke stap richting een gezonde bedrijfscultuur!, want een cultuur veranderen doe je niet alleen, dat doe je samen!
[message_box]Estherbel Venema | EnerjoyVind je dit interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Estherbel Venema
Diëtist i.o.
[/message_box]