Gezond eten helpt je door de nachtdienst - EnerjoyMet veel plezier heeft Enerjoy onlangs de workshop ‘Gezond eten in de nacht’ gegeven aan de ploegendienstmedewerkers van Chemisch productiebedrijf Zeolyst.

Gezond eten in de ploegendienst

Omdat de ploegendienst een aanslag is op het lichaam van de werknemer, is juist gezond eten van belang. Het helpt de medewerkers gezond en alert de nachtdienst door en verbetert de veiligheid op het werk.
Tijdens de theorie leerden de deelnemers over het circadiaans ritme, werden de valkuilen en de risicofactoren van de ploegendienst met de deelnemers besproken. Vervolgens werden de drie gouden principes voor de ploegendienst in relatie met voeding gehanteerd. Deze principes zijn:
[bullet_list icon=”rightarrow” style=”dark”]

  • Houdt een structuur aan in het eetpatroon;
  • Eet langzame koolhydraten & eiwitten en laat suikers en vetten in de nacht links liggen;
  • Let op je cafeïne inname.

[/bullet_list]

Wat is het effect van koffie op je slaap?

Veel deelnemers kregen we te horen dat er veel koffie wordt gedronken in de nachtdienst. Ze hadden het idee dat hierna energieker waren, zonder merkbaar negatieve effecten te ervaren.
Maar zij realiseerden zich niet dat cafeïne lang in je bloed blijft en dat een overschot aan cafeïne niet persé de slaapduur, maar wel de kwaliteit ervan kan beïnvloeden. Want ook bij een verminderde slaapkwaliteit kun je moe wakker worden. En wat is het eerste wat je doet als je moe wakker wordt? Juist je neemt een kopje koffie!

Zelf een tussendoortje voor in de nacht bereiden

Gezond eten helpt je door de nachtdienst 2 - EnerjoyOm de vraag: ‘Wat voor tussendoortje moet ik dan in de nacht eten?’ te beantwoorden, gingen de deelnemers in het praktijkgedeelte zelf aan de slag met het bereiden van gezonde hapjes. Rijk aan langzame koolhydraten en eiwitten en arm aan snelle koolhydraten en vet. Zo ervaren de deelnemers hoe makkelijk het is om gezonde tussendoortjes te maken die bij een ploegendienst passen.
De volkoren Enerjoywrap met vegetarische stukjes en humus werd goed ontvangen door de deelnemers. De deelnemers droegen variaties voor de inhoud van een wrap, zoals kip, komkommer, paprika, ijsbergsla en falafel.
Door de gezellige open en laagdrempelige sfeer kregen de deelnemers alle kans om vragen te stellen over voeding en hun eigen situatie uit te leggen aan de Enerjoy diëtisten. Enerjoy bedankt de Zeolyst deelnemers voor hun enthousiasme en deelname aan de workshop!

Aandachtspunten

In deze workshop wordt de relatie verduidelijkt tussen gezond eten & slapen en tussen gezond eten & geconcentreerd en alert werken. Bovendien wordt er tijdens deze workshop aandacht besteed aan het bereiden van gezonde lekkere hapjes.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Bibianne Conijn | EnerjoyDit artikel is geschreven door:
Bibianne Conijn
Diëtist i.o.

Vind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook!

Welke ongezonde snacks kunnen jij en je collega’s in de ploegendienst inwisselen voor lekkere gezonde alternatieven? Jouw inbreng is van harte welkom! [/message_box]