Gezonde kantine alleen is niet genog - EnerjoyGezonde bedrijfskantine: je biedt als werkgever lekkere, aantrekkelijk gepresenteerde, gezonde producten aan voor een prima prijs. Je hebt dagelijks aanbiedingen van gezonde broodjes en ook als je om je heen kijkt, straalt de bedrijfskantine gezondheid uit. Dat klinkt fris, fruitig en heerlijk.
En toch…de consumptie van die gezonde producten gaat niet echt omhoog. Een deel van uw medewerkers loopt grinnikend voorbij aan het fruitsap en de dagaanbiedingen. Anderen lopen sowieso nog altijd linea recta door naar ‘hun’ kroket. Daar sta je dan als werkgever met jouw goede gedrag…

Gezond aanbod is niet alles

Model Ingredienten Voedingsprogramma - EnerjoyJe hebt prachtige stappen gezet om de gezond­heid van jouw werknemers te bevorderen door het aanpassen van het aanbod in de bedrijfskantine. Helaas … alleen het aanbod wijzigen, levert niet direct werknemers op die spontaan gezonde keuzes maken. Zo gemakkelijk is het niet. Aanbod is één van drie pijlers waar je mee aan de slag moet op de weg van gezondheidsbevordering binnen het bedrijf:

  1. Aanbod
  2. Bewustwording
  3. Ambassadeurs

Bewustwording is een toverwoord

Bewustwording van gezonde voeding betekent: weten wat gezond eten is en weten hoe je een keuze maakt op basis van een etiket. Het is ook begrijpen waarom verzadigde vetten en suikers in grote hoeveelheden niet goed voor jouw lijf zijn, kunnen bedenken wat je dan wél kan nemen, snappen waarom de werkgever heeft besloten de bedrijfskantine anders in te richten en wat jij daar als werknemer aan hebt. Creëren van deze bewustwording vraagt communicatie over de aanpassingen in het aanbod.
Voor bewustwording is het ook heel belangrijk dat medewerkers zelf beleven hoe leuk, lekker en makkelijk gezonde voeding is. Bijvoorbeeld met een workshop koken & proeven op het werk, waarin collega’s lunchgerechten maken met elkaar en thuis ook aan de slag kunnen met recepten. Op deze manier gaat gezonde voeding leven onder de medewerkers, beleven ze dat het hen voordelen oplevert en staan ze positief tegenover de veranderingen.

Levendig houden met ambassadeurs

Maar goed, ook dan ben je er nog niet. Want je wilt gezonde voeding niet eventjes onder de aandacht hebben. Je wilt dat het verankert raakt in de bedrijfscultuur. Daar is continue aandacht en prikkeling voor nodig en dat brengt ons bij pijler drie: ambassadeurs.
Ambassadeurs binnen de organisatie zijn en blijven enthousiast over gezond eten, ze stralen uit dat ze genieten van hun gezonde leefstijl en nemen daarin anderen mee. Ambassadeurs zeggen tegen een collega: zullen we vanmiddag een dagaanbieding scoren en dan een wandelingetje maken in de lunchpauze? Heb jij die nieuwe verse fruitsappen al geproefd? Ze zijn echt lekker! De ambassadeurs zorgen ervoor dat het onderwerp gezonde voeding onafgebroken onder de aandacht wordt gebracht en gehouden in de organisatie.

Succes maken van gezonde bedrijfskantine

Samengevat: het aanbod wijzigen in het restaurant, zodat jouw bedrijf een gezonde bedrijfskantine heeft, is een goed begin. Stimuleren tot gezond eetgedrag vraagt daarnaast ook bewustwording van gezonde voeding en ambassadeurs binnen de organisatie. Alle drie heb je ze nodig om succesvol te werken aan het verankeren van gezonde voeding in jouw bedrijfscultuur.
Als je dit bij elkaar voegt en over de veranderingen duidelijk en positief communiceert, rol je een succesvol voedingsprogramma uit binnen jouw organisatie. De gezonde bedrijfskantine werpt zijn vruchten af!

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!
[clear]
[message_box]Katrin Beersen | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Katrin Beersen
Voedingsdeskundige & Organisatie-adviseur. De drijvende kracht van Enerjoy.
[/message_box]