Gezondheidscheck voor werknemers Es Teck bodyscanAlexander Korbee is één van onze netwerkpartners waar wij graag mee samenwerken. Met een verleden als bedrijfsarts weet hij als geen ander hoe je een onderneming in beweging krijgt om leefstijl aan te pakken.

Toen Alexander in aanraking kwam met de Bodyscan, zag hij een unieke mogelijkheid om de gezondheid van werknemers eenvoudig in kaart te brengen. Reden voor hem om zijn eigen bedrijf uit te breiden en aan werknemers een uitvoerige gezondheidscheck aan te bieden! Onlangs heeft zijn Bodyscan een update ondergaan, zodat men nog makkelijker de resultaten kan bekijken.

Wat is in het kort de Es Teck Bodyscan?

De meeste mensen kennen bio impedantie al van een weegschaal met vetpercentagemeting. De Es Teck Bodyscan meet in slechts 3 minuten de stofwisseling van je lichaam en laat zien hoe jouw organen functioneren. Ook meet het de risico’s op leefstijl gerelateerde ziektes zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Wat is jouw persoonlijke motivatie om te werken met de Bodyscan?

Als bedrijfsarts zag ik dat mijn collega’s meestal zieke werknemers behandelden in plaats van werknemers preventief gezond te houden. De heersende mentaliteit hier in Nederland is nog steeds dat alles bewezen effectief moet zijn.
Preventie laat zich pas op een lange termijn ‘terugbetalen’ waardoor de effectiviteit lastig te meten is. Maar waarom zou je afwachten totdat iemand ziek wordt? In Duitsland bijvoorbeeld is een gezondheidscheck onder werknemers al volkomen geaccepteerd.

Wat is voor werknemers de toegevoegde waarde van een Bodyscan t.o.v. een gewone gezondheidscheck?

Met de Bodyscan breng ik niet alleen je belangrijkste lichaamsfuncties, maar ook je geestelijke gezondheid grotendeels in kaart. Door deze combinatie zie ik waar het op termijn fout gaat lopen. Mensen lopen zo onnodig lang rond met vage klachten, voordat ze écht ziek worden. Dit maakt de Bodyscan een snelle en laagdrempelige manier van een preventief medisch onderzoek (PMO) op de werkvloer. Daarnaast werkt de Bodyscan ook voor een deel psychologisch. Ik zie in de praktijk dat de Bodyscan voor mensen een goede motivatie is om hun leefstijl aan te pakken.

Welke dingen kom je veel tegen tijdens een gezondheidscheck?

Ik heb de afgelopen jaren al veel werknemers aan een Bodyscan onderworpen tijdens een gezondheidscheck op het werk. Veel verstoringen in het lichaam die ik tegenkom zijn gerelateerd aan leefstijl. Denk aan problemen in de darmen als gevolg van verkeerde voeding. Zelfs stress wordt zichtbaar in de Bodyscan. Zo kan ik gerichte adviezen geven, bijvoorbeeld door een werknemer te wijzen op aanpassingen in zijn voeding of het nemen van meer tijd voor ontspanning.

Hoe reageren werknemers die een Bodyscan hebben ondergaan?

Die zijn altijd nieuwsgierig naar de scan. Ze zijn geïnteresseerd en willen graag meekijken. Die nieuwsgierigheid maakt het werk voor mij alleen maar leuker. Vaak zijn mensen verbaasd over wat de scan allemaal laat zien.

Wat doen bedrijven met de informatie die jij ze geeft?

Ik probeer vaak praktische adviezen te geven aan een bedrijf, zoals meer aandacht voor leefstijlthema’s (o.a. bewegen en roken) of het organiseren van een training bij stress op de werkvloer. Ook benadruk ik dat bedrijven met de uitkomsten gericht hun gezondheidsbeleid kunnen gaan aanpassen.
Tot slot wil ik aan bedrijven meegeven dat het slim is om juist nu, tijdens een economische recessie, te investeren in preventie en daarmee in de gezondheid van hun werknemers. Niet technologie, maar de mens is de zwakste schakel in een bedrijf. Dat betekent dat je zuinig op je werknemers moet zijn, want zonder gezonde en vitale werknemers kan je bedrijf nooit goed functioneren. Veel werknemers ervaren stress, ze vragen zich af wat ze waard zijn binnen het bedrijf. Met een gezondheidscheck laat je zien dat je om je werknemers geeft.
Wilt u ook een gezondheidscheck voor uw werknemers? Neem dan contact met ons op of kijk bij Healthcheck voor werknemers.
[clear]
[message_box]Marjolein van Kleef | Enerjoy
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtiste en blogschrijver
[/message_box]