Vegetarische barbecue | EnerjoyDe zomer is in aantocht. Tijd om de barbecue weer onder het stof vandaan te halen! Nodig vrienden en familie uit en voorzie voor hen van een verrassend lekkere & gezonde barbecue: de vegetarische barbecue. Hieronder geven wij tips hoe je zonder vlees en vis toch een overheerlijke barbecue kunt maken!

Traditionele barbecue

Veel mensen denken bij barbecue meteen aan grote lappen vlees al dan niet zwartgeblakerd, ongezonde sausen en huzarensalades. Maar dat kan ook anders, namelijk veel gevarieerder en gezonder.

Tips voor een gezonde vegetarische barbecue

 1. Vervang vlees en vis door tempé, tofu en andere vleesvervangers. Wat dacht je van tofu/champignon spiezen
 2. Wees terughoudend met saus. Kant- en-klare sauzen bevatten over het algemeen veel zout en vet. Kies liever voor een dressing of maak je eigen yoghurtsaus van peterselie, bieslook en magere yoghurt, azijn en wat peper en zout.
 3. Koop bruin stokbrood in plaats van wit. Of bak je eigen volkorenbrood. In volkorenmeel is de gehele tarwekorrel vermalen. Het bevat daardoor meer voedingsvezels, vitamines en mineralen dan bloem en tarwemeel.
 4. Groente op de barbecue is lekker en gezond. Maak bijvoorbeeld
  groentespiesjes met falafel,
  • vul aluminiumbakjes met verschillende groenten, mozzarella en kruiden en
  pak ze in met aluminiumfolie,
  pof een aardappel of
  • vul portobello ’s met geitenkaas en honing.
 5. Maak een frisse zomerse salade van venkel, sugarsnaps en sinaasappel.
 6. Zet fruit op tafel. Maak een kleurrijke fruitbowl, smoothies, of fruitspiesjes van ananas, aardbei, mango en druiven . Fruit kan ook dienen als lekker en verfrissend zomerdessert.

VegeQdag

De vegetariërs bond heeft 7 juni uitgeroepen tot Nationale VegeQdag. Op deze dag staat het vleesloos barbecueën centraal.
Organiseer jij een overheerlijke gezonde barbecue? Dan zijn we heel benieuwd naar de foto’s. Deel het met ons via Facebook of twitter.
[message_box]Melissa Vissie voor web
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!
Melissa Vissie
Diëtiste i.o. en blogschrijver
[/message_box]