Enerjoy

Veel gestelde vragen – FAQ

Gezonde voeding is een populair onderwerp en in de media kom je regelmatig tegenstrijdige berichten tegen. Dit maakt het lastig om te bepalen wie of wat je moet geloven. Wat is waar en wat niet?

Tijdens en na onze Workshop Gezonde Voeding krijgen wij hier veel vragen en opmerkingen over. Wat zijn de meest gestelde vragen? Zorg dat je je collega´s voor bent en lees hier alvast alle antwoorden!

Waarom kun je jouw werk niet goed uitoefenen als je te zwaar bent?

Overgewicht op de werkvloer is een toenemend probleem. Werknemers met overgewicht kunnen op korte termijn fysieke klachten krijgen zoals rugpijn en pijn in spieren en gewrichten. Op de langere termijn zijn de gevolgen van overgewicht groter. Zo heeft een werknemer met overgewicht een verhoogde kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en bepaalde vormen van kanker. De kosten die de maatschappij hiervoor betaald zijn enorm! Directe kosten voor de behandeling van hart- en vaatziekten en diabetes type 2 worden geschat op een half miljard euro. Dit is exclusief de indirecte kosten van het ziekteverzuim à twee miljard euro!
omhoog

Moet je minder koolhydraten eten als je probeert af te vallen?

Je valt af wanneer je energie-inname lager is dan je energieverbruik. Dit heeft niets te maken met de hoeveelheid koolhydraten die je inneemt. Het gaat erom dat je totale calorie-inname lager is dan je calorie verbruik. Deze calorieën kunnen uit koolhydraten, vet en eiwitten komen. Er zijn overigens wel verschillende diëten die zich richten op het eten van minder koolhydraten. Bekende voorbeelden hiervan zijn: Atkins, Dr. Frank en het low carb dieet. Deze diëten hebben gemeen dat je in het begin snel en veel afvalt waardoor koolhydraatarme diëten dé oplossing lijken voor het probleem ‘overgewicht’. Een groot nadeel is echter dat het dieet moeilijk vol te houden is en, wanneer er weer normaal gegeten wordt, dit vaak leidt tot gewichtstoename.
omhoog

Als een vrouw even ‘groot’ is als een man, verbrandt zij dan nog steeds minder energie?

Helaas! Het is waar. Vrouwen verbranden minder energie dan mannen ook al zijn ze even groot en zwaar. Dit komt omdat mannen over het algemeen genomen meer spierweefsel hebben dan vrouwen. Vrouwen daarentegen hebben meer vetweefsel dan mannen. Spierweefsel is actief weefsel en verbruikt dus meer energie in kilocalorieën dan vetweefsel. Ook het Voedingscentrum laat zien dat mannen meer verbruiken dan vrouwen. De aanbeveling voor een vrouw bedraagt 2000 kilocalorieën per dag en voor een man 2500 kilocalorieën. Let wel op. Dit zijn aanbevelingen! De behoefte is afhankelijk van meerdere factoren en zal daarom individueel bepaald moeten worden.
omhoog

Wat is gezonder, gewone cola of cola light?

Cola - wat is gezond - EnerjoyCola en cola light zijn beide zoete dranken waarvoor zoetstoffen worden gebruikt.

Gewone cola soorten worden gezoet met suikers zoals glucose-fructosesiroop en sucrose. Door deze suikers bevat de cola veel calorieën. Daarnaast hebben deze suikers een verslavende werking en kunnen onder andere leiden tot overgewicht, obesitas en diabetes type-2.

De light varianten van cola worden gezoet met zoetstoffen waarvan aspartaam het meeste gebruikt wordt. Een zoetstof die ook al enige tijd zwaar onder vuur licht vanwege eventuele schadelijke effecten op de gezondheid.

Uiteindelijk gaat het om de toepassing. Heb je overgewicht en wil je graag afvallen kies dan cola light. Maar heb je een gezond gewicht en drink je af en toe cola? Dan kan het geen kwaad om voor de normale cola variant te kiezen.
omhoog

Wat is het verschil tussen dieetmargarine en halvarine?

Dieetmargarine vs halvarine - EnerjoyDieetmargarine kan worden gebruikt bij een cholesterolverlagend dieet. Er zit dan minimaal 50% meervoudige onverzadigde vetzuren in, die helpen het cholesterol te verlagen. De term dieet heeft dus geen betrekking op het soort vet of het vetgehalte. Halvarine daarentegen is een boter met maximaal 41% vet. Het is gemaakt van plantaardige olie en water en bevat ongeveer de helft minder vet dan margarine.
omhoog

Is honing in de thee beter dan suiker?

Honing bestaat hoofdzakelijk uit verschillende soorten suikers en een klein beetje water. Eigenlijk dezelfde suikers die in ‘gewone’ tafelsuiker zitten. Het lichaam behandeld honing dus op precies dezelfde manier als tafelsuiker. Beide worden snel opgenomen en zorgen voor een hoge piek in de bloedsuiker. Pieken die je liever voorkomt omdat je lichaam veel beter functioneert op een stabiele bloedsuiker. Daarnaast leveren zowel honing als suiker (vaak onnodige) calorieën die kunnen worden vermeden als er gebruik wordt gemaakt van een zoetstof, bij voorkeur een natuurlijke zoetstof zoals Stevia. Kortom honing is niet beter dan gewone suiker.
omhoog

Waarom heb je na het sporten minder trek?

Na een stevige training hebben veel mensen vaak geen trek. Vreemd zou je zeggen, want tijdens het sporten verbrand je toch behoorlijk wat energie. Maar eigenlijk is het heel logisch. Fanatiek sporten zorgt voor een verminderde aanmaak van het hormoon ghreline, wat eetlust opwekt. Een verminderde aanmaak hiervan zorgt ervoor dat je na het sporten weinig honger hebt. Dit verschijnsel houdt ongeveer 1 uur aan.
Omhoog

Heb je eiwitshakes nodig als je regelmatig sport?

Eiwitshakes worden vaak gebruikt door top atleten om makkelijk een flinke dosis eiwit binnen te krijgen voor snel spierherstel na voornamelijk krachttraining. Maar voor de niet topsporters onder ons zijn de benodigde eiwitten ook makkelijk binnen te krijgen via de gewone voeding. Met een flinke kom magere kwark (±200gr) of magere yoghurt (± 300gr) heb je al snel net zoveel eiwitten binnen als met een gemiddelde eiwitshake. Daar komt nog eens bij dat ons lichaam maar in staat is om 20-25 gram eiwitten te verwerken per maaltijd voor spierherstel. Meer is dus niet perse beter!
Omhoog

Kan je een verhoogd bloedcholesterol hebben als je een gezond BMI hebt?

Een verhoogd bloedcholesterol heeft alles te maken met de balans tussen verzadigde vetten en onverzadigde vetten in het lichaam. Onverzadigd vet, het goede vet, verhoogd het zogenaamde HDL en dat helpt met het opruimen van LDL, wat word gevormd uit de slechte verzadigde vetten. Wanneer je te veel verzadigde vetten eet is er veel LDL en LDL heeft als hoofdbestanddeel cholesterol. Dit zet zich af tegen de wanden van je aderen waardoor deze langzaam dichtslibben. Dit proces staat los van je BMI, maar komt wel vaker voor bij mensen met overgewicht. Vaak omdat de totale inname van vetten dan te hoog is. En vet bevat veel calorieën.
omhoog

Neem contact op met Enerjoy - gezond eten op het werk
Productbrochure Workshop Gezonde Voeding: Extra Power | Enerjoy

Download productbrochure Workshop Gezonde Voeding

Testimonials

Het aanstekelijk enthousiasme en deskundigheid van Enerjoy maakt dat praten over gezonde voeding leuk en leerzaam tegelijk is.

Annette van der Gun
CNV Vakcentrale

Mede dankzij de verschillende workshops van Enerjoy is de eerste Health Week bij Fluor een groot succes geworden!

Angela Schoon
Fluor

Wil je je onderneming bewuster laten worden wat voeding betreft? Weet je alleen niet hoe het zal aanslaan? Begin bij de voedingsquiz!

Ximena Alvarez
Talent & Pro

Enerjoy geeft op een toegankelijke manier inzicht in de basisprincipes van gezonde voeding en helpt mensen op weg bij het maken van bewuste keuzes.

Rianne Bezemer
Hero Benelux

Marjolein wist de deelnemers te claimen vast te houden mee te laten doen en dat op een hele jeugdige en enthousiaste wijze. dank voor jullie fantastische inzet!

Jack Janse
EdeA

Ik heb genoten van de Enerjoy workshop: Voor meer gezonde "joy" op het olieboorplatform!

Mike Carbiere
Noble Drilling

De praktische workshop gezonde voeding geeft informatie en tips waardoor je bewust en makkelijk een gezond voedingspatroon kunt naleven!

Dominique van 't Hoog
DOEN Staff & Training

Educatief, dynamisch en leuk om te doen. Het heeft zeker voordelen voor de langere termijn!

Daan van der Hoek
Noble Drilling

De workshop gezonde voeding was zeer interessant. Hier heb ik zeker wat van geleerd en werd zeer levendig en praktijkgericht gebracht.

Lars Wilkes
MKB Verzekeren

Goed georganiseerd door enthousiaste dames!

NHL Hogeschool

Complimenten voor Marjolein´s expertise op het gebied van ploegendienst tijdens de nascholing voor BGN gewichtsconsulenten.

Sandra Kok
Coördinator nascholingen BGN

De collega’s waren nog enthousiaster dan ik had verwacht en gehoopt. Men was heel nieuwsgierig en deed volop mee!

Sandra Gerrése
PostNL (voorheen TNT)

Door de Vitaliteitsquiz leer je echt interessante specs over voeding. Het maakt je bewust van wat je eet, op een leuke manier!

Nicoline van Mulken
ManpowerGroup

De workshop gezonde voeding geeft praktische en nuttige kennis en bewustzijn.

Marco Wigbers

De lifestyledag was erg leuk. Alleen maar leuke reacties op gehad. Ik ben heel tevreden.

Jolanda Fokker
Gemeente Nieuwkoop

De workshop is goed bevallen en de verschillende reacties van collega’s waren positief. Ik zelf heb zelfs al mijn boodschappen hierop aangepast.

Bianca Bouwman
Solera Nederland

Foto Slideshow

Workshop Gezonde Voeding voor GDF SuezDeelnemers krijgen uitleg over voedingsstoffenDe 'Eat Well Plate' als goed voorbeeldEnerjoy voedingsdeskundige geeft uitleg over gezond etenZelf aan de slag met etiketten lezen tijdens de workshopHoe gezond is dit product? - Workshop Gezonde Voeding

Bekijk hier de uitzending van Tros Radar over hoe belangrijk het is om etiketten te kunnen lezen.