Enerjoy

Ploegendienst en overgewicht

Ploegendienst en overgewicht - EnerjoyDe gezondheid van medewerkers heeft invloed op de kwaliteit en de kwantiteit van het werk. Dit geldt in nóg sterkere mate voor werknemers met onregelmatig werk, in ploegendiensten en/of avond – en nachtwerk.

Zo komen aan overgewicht gerelateerde gezondheidsproblemen veel vaker voor bij ploegendienstmedewerkers. Voorbeelden zijn: kortademigheid, benauwdheid, slechte conditie, passiviteit, gewrichtsklachten, slaapapneu, diabetes en hart & vaatziekten. Deze problemen veroorzaken nadelen voor zowel de werknemer als werkgever. Daarom is het in ieders belang dat overgewicht op het werk wordt aangepakt.

Ploegendienst verhoogt risico op overgewicht

Als iemand ’s nachts werkt, is het lichaam in zijn rusttoestand en voert herstelprocessen uit. De spijsvertering wordt hierdoor op een lager pitje gezet. Het is daarom beter om ’s nachts vooral licht verteerbare voedingsmiddelen en kleine maaltijden te consumeren.

Eet een werknemer daarentegen ’s nachts grote en/of vette maaltijden & snacks die snelle koolhydraten bevatten, dan is er een flinke kans op (ernstig) overgewicht. De ploegendienstmedewerker heeft daarnaast nog te maken met andere factoren die aanzetten tot een ongezonder eetpatroon. Voorbeelden zijn: gebrek aan voorzieningen (bedrijfskantine en winkels zijn gesloten), vermoeidheid, verveling en emoties (zoals eenzaamheid en zelfmedelijden).

Ontdek de voordelen van gezonde medewerkers

Heeft u medewerkers die ploegendiensten of onregelmatige diensten draaien? Of kent uw bedrijf veel avondwerk en/of nachtwerk? Als gevolg hiervan krijgt uw bedrijf te maken met hogere kosten door een hoger ziekteverzuim, arbeidsongeschiktheid, verminderde productiviteit en een hogere kans op bedrijfsongevallen.

Overgewicht voorkomen en tegengaan kent veel voordelen voor zowel de medewerker als werkgever. Geef uw personeel de tools, kennis en begeleiding om ook ’s nachts gezond te eten en op gewicht te blijven. Met een investering in gezonde leefstijl bespaart uw kosten, krijgt de productiviteit een boost en zult u vernieuwde energie op de werkvloer zien. Een win-win situatie.

Ploegendienst en overgewicht

Enerjoy inspireert werknemers tot gezond eten met doeltreffende interventies, trainingen en workshops. Zo krijgt uw personeel een betere gezondheid en daar plukt u de vruchten van. Onze experts helpen u aan meer veiligheid en vitaliteit op de werkvloer door middel van op maat gemaakte programma’s die bij uw bedrijf en personeel passen. Ontdek nu alle mogelijkheden!

Neem contact op met Enerjoy - gezond eten op het werk

Gevolgen van ongezond eetgedrag op het werk

Bekijk flowchart die de korte en lange termijn oorzaak-gevolg relaties van ongezond eetgedrag inzichtelijk maakt.
Download PDF A3 formaat of
download afbeelding hierGevolgen van ongezond eetgedrag op het werk

Testimonials

Het aanstekelijk enthousiasme en deskundigheid van Enerjoy maakt dat praten over gezonde voeding leuk en leerzaam tegelijk is.

Annette van der Gun
CNV Vakcentrale

Mede dankzij de verschillende workshops van Enerjoy is de eerste Health Week bij Fluor een groot succes geworden!

Angela Schoon
Fluor

Wil je je onderneming bewuster laten worden wat voeding betreft? Weet je alleen niet hoe het zal aanslaan? Begin bij de voedingsquiz!

Ximena Alvarez
Talent & Pro

Enerjoy geeft op een toegankelijke manier inzicht in de basisprincipes van gezonde voeding en helpt mensen op weg bij het maken van bewuste keuzes.

Rianne Bezemer
Hero Benelux

Marjolein wist de deelnemers te claimen vast te houden mee te laten doen en dat op een hele jeugdige en enthousiaste wijze. dank voor jullie fantastische inzet!

Jack Janse
EdeA

Ik heb genoten van de Enerjoy workshop: Voor meer gezonde "joy" op het olieboorplatform!

Mike Carbiere
Noble Drilling

De praktische workshop gezonde voeding geeft informatie en tips waardoor je bewust en makkelijk een gezond voedingspatroon kunt naleven!

Dominique van 't Hoog
DOEN Staff & Training

Educatief, dynamisch en leuk om te doen. Het heeft zeker voordelen voor de langere termijn!

Daan van der Hoek
Noble Drilling

De workshop gezonde voeding was zeer interessant. Hier heb ik zeker wat van geleerd en werd zeer levendig en praktijkgericht gebracht.

Lars Wilkes
MKB Verzekeren

Goed georganiseerd door enthousiaste dames!

NHL Hogeschool

Complimenten voor Marjolein´s expertise op het gebied van ploegendienst tijdens de nascholing voor BGN gewichtsconsulenten.

Sandra Kok
Coördinator nascholingen BGN

De collega’s waren nog enthousiaster dan ik had verwacht en gehoopt. Men was heel nieuwsgierig en deed volop mee!

Sandra Gerrése
PostNL (voorheen TNT)

Door de Vitaliteitsquiz leer je echt interessante specs over voeding. Het maakt je bewust van wat je eet, op een leuke manier!

Nicoline van Mulken
ManpowerGroup

De workshop gezonde voeding geeft praktische en nuttige kennis en bewustzijn.

Marco Wigbers

De lifestyledag was erg leuk. Alleen maar leuke reacties op gehad. Ik ben heel tevreden.

Jolanda Fokker
Gemeente Nieuwkoop

De workshop is goed bevallen en de verschillende reacties van collega’s waren positief. Ik zelf heb zelfs al mijn boodschappen hierop aangepast.

Bianca Bouwman
Solera Nederland