Enerjoy

Ongevallen op het werk door ongezond eetgedrag en overgewicht

/ 1 Comment

De 51-jarige Barry Fowers werkt als monteur bij een groot bedrijf in Engeland. Dagelijks klimt hij op 1-meter hoge platforms om stroomapparatuur te installeren. Met de jaren is Barry in gewicht toegenomen. Hij weegt nu 190 kilo [1].

Op een dag gebeurt het onvermijdelijke: Barry struikelt tijdens zijn werk en komt ten val. Als gevolg hiervan kan hij wekenlang niet werken. Waar niet alleen Barry van baalt. Zijn afwezigheid en ook zijn obesitas veroorzaken hoge kosten voor zijn werkgever.

Herkenbaar?

Bouwvakker met overgewichtVoor jou als personeelsfunctionaris of veiligheidskundige is dit verhaal wellicht herkenbaar. In Nederland heeft 45% van de beroepsbevolking overgewicht en 12% obesitas (ernstig overgewicht) [2]. Als werkgever kom je dus vroeg of later in aanraking met te zware werknemers. Barry vormt dan ook geen uitzondering. Maar wat zijn de gevolgen van ongezond eetgedrag en zwaarlijvigheid voor jouw organisatie?

Ongezond eetgedrag heeft korte termijn gevolgen en lange termijn gevolgen. Vanuit voedingskundig zicht kunnen wij dit gemakkelijk verklaren. Veel lastiger is het echter om de relatie tussen ongezonde eetgewoonten en bedrijfsongevallen aan te tonen. Om deze relatie goed te kunnen onderbouwen heeft Enerjoy literatuuronderzoek uitgevoerd. De verbluffende bevindingen lees je hieronder.

Korte termijn gevolgen van ongezond eetgedrag

Uit onderzoek onder verpleegkundigen blijkt: meer dan drie keer per week ongezond snacken zorgt voor een twee keer zo hoge kans op een lichte verwonding op het werk en buiten het werk. Het goede nieuws is dat regel­matig ontbijten de kans op een arbeidsongeval juist verlaagt met 50% [3].

Oorzaken van overgewichtAls voedingsdeskundigen verklaren we dit als volgt: Ongezond en onregelmatig eten veroorzaakt schommelingen in de bloed­suiker­spiegel. Dit kan naast concentratie­verlies en minder alertheid ook zorgen voor geheugen­problemen, langere reactie­tijden en een slechtere coördinatie. Kortom: een verkeerde voedsel­keuze kan al op dezelfde dag resulteren in cognitieve fouten en een bedrijfs­ongeval.

Lange termijn gevolgen van ongezond eetgedrag

Ongezond eetgedrag kan leiden tot (ernstig) overgewicht. Onderzoek onder 42.304 volwassenen toont aan dat zwaarlijvige mensen een hogere kans hebben op een ongeval dan degene met een gezond gewicht. Bij mensen met overgewicht is de kans 15% hoger, en voor degene met obesitas is de kans 48% hoger [4].

Een Amerikaans onderzoek onder 7690 werknemers in de aluminiumproductie bevestigt deze bevindingen. In drie jaar tijd raakten 29% van de werknemers minimaal één keer gewond. De onderzoekers ontdekten dat 85% van de getroffen werknemers kampte met overgewicht of obesitas [5]. Volgens de onderzoekers zijn de ongevallen terug te voeren op (chronische) vermoeidheid door overgewicht, of het gebruik van medicijnen die de alertheid verlagen.

Buikomvang meten - overgewichtNog een ander onderzoek geeft aan dat mannen met een buikomvang boven de 90 cm een 1,4 keer hogere kans hebben op een bedrijfsongeval. Een buikje en werkzaam als kantoormedewerker? Dan heb je een 2,4 keer hogere kans op een arbeids­ongeval [6]. Samengevat: verkeerd eetgedrag kan op de lange termijn resulteren in bedrijfsongevallen, met overgewicht als directe oorzaak.

Gevolgen van ongezond eetgedrag op het werk

Om de korte en lange termijn gevolgen van ongezond eetgedrag inzichtelijk te maken, presenteren wij hier flowchart met alle oorzaak-gevolg relaties.

Download PDF A3 formaat
Of download afbeelding hierGevolgen van ongezond eetgedrag op het werk
 

Waardoor ontstaan aan overgewicht gerelateerde bedrijfsongevallen?

  • De kans op vallen wordt vergroot door:
    • een voorovergebogen houding in combinatie met teveel gewicht aan de voorkant van het lichaam [7], en
    • een instabiele houding en een zwakke balans [8].
  • Werknemers hebben een vermindert reactievermogen door een geringere mobiliteit. Dit leidt tot inadequate reacties op een acute situatie [9],[10].
  • Een verminderde alertheid door vermoeidheid, slaperigheid of slaapapneu [6],[11]. Bij obese mensen wordt vaker slaapapneu vastgesteld.
  • Hitte-uitputting door meer vetmassa. Bijvoorbeeld door inspanning tijdens het werk, het dragen van een hitte beschermend pak of werken in een warme omgeving [12].
  • Werknemers staan letterlijk ‘bloot’ aan een hoog risicovolle omgeving door verminderde beschikbaarheid van beschermende kleding in grote maten [13].


Overgewicht in de transport sector
Vrachtwagenchaufeur met overgewichtCommerciële vrachtwagenchauffeurs met een BMI hoger dan 35 hebben een verhoogd risico op een ongeval. Een verhoogd BMI is een risicofactor voor het ontstaan van obstructieve slaapapneu. Dit veroorzaakt ernstige vermoeidheid gedurende de dag. Daarnaast is vermoeidheid gedurende de dag een regelmatig gehoorde klacht bij obese mensen, zelfs als ze geen slaapapneu hebben. Ook draagt obesitas bij aan een verminderde mobiliteit en beweegvrijheid. Zo is een chauffeur minder goed in staat om snel te reageren op gevaarlijke situaties in vergelijking met slankere collega’s [9].

Wat zijn de gevolgen van arbeidsongevallen voor de werkgever?

Stel dat een medewerker niet alert is en een alarmsignaal mist, onderbreekt dit het productieproces. Een machine kan dan zomaar een paar uur stilstaan, en productie uitval kost geld. Als medewerkers ziek thuis zitten na aanleiding van een ongeval, kan dat voor de werkgever snel een duur verhaal worden. Na Barry’s incident stelden verzekeringsanalisten van het bedrijf vast dat Barry door zijn overgewicht een gevaar voor zichzelf en zijn omgeving vormde. Inmiddels is Barry ontslagen, want de analisten waren bang dat als Barry weer zou vallen, hij op een van zijn collega’s terecht zou kunnen komen en deze zou verpletteren [1].

Verbeter het eetgedrag en voorkom ongelukken

Zo ver als in het geval van Barry hoeft het natuurlijk niet te komen. Met een goede stapsgewijze aanpak kan je het eetgedrag op het werk structureel verbeteren. Zorg dat je dit delicate onderwerp bespreekbaar maakt binnen de organisatie. Hierbij kan Enerjoy je helpen!

[easymedia-slider-one med=”8825″ size=”400,267″ order=”asc”]


Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!

Katrin Beersen | EnerjoyVind je dit artikel interessant? Deel het via LinkedIn, Twitter of Facebook! Heb je vragen en/of opmerkingen, plaats een reactie op deze pagina. Jouw inbreng is van harte welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Katrin Beersen
Voedingsdeskundige & Organisatie-adviseur.
De drijvende kracht van Enerjoy.

Literatuurlijst

  1. MailOnline. Too fat to work: The 30st man doctors say is a risk in case he topples over and crushes his colleagues. (2010, 7 september). Geraadpleegd op 11 maart 2015, van http://www.dailymail.co.uk/news/article-1309407/The-30st-man-work-case-topples-crushes-colleagues.html
  2. Nationaal Kompas Volksgezondheid. (2014, 23 juni). Hoeveel mensen hebben overgewicht? Geraadpleegd op 11 maart 2015, van http://www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten/persoonsgebonden/overgewicht/hoeveel-mensen-hebben-overgewicht/
  3. Chaplin, K. & Smith, A.P. (2011). Breakfast and snacks: associations with cognitive failures, minor injuries, accidents and stress. Nutrients: Vol. 3, pp. 515-528.
  4. Finkelstein, E.A., Chen, H., Prabhu, M., Trogdon, J.G. & Corso, P.S. (2007). The Relationship Between Obesity and Injuries Among U.S. Adults. American Journal of Health Promotion: Vol. 21, No. 5, pp. 460-468.
  5. Keshia M. Pollack, K.M., Sorock, G.S., Slade, M.D., Cantley L., Sircar K., Taiwo O., en Cullen, M.R. (2007) Association between Body Mass Index and Acute Traumatic Workplace Injury in Hourly Manufacturing Employees. American Journal of Epidemiology 166 (2): 204-211.
  6. Kim, S-K., Son, J-M., So, J-Y., Kim, H., Lee, K., Oh, S-S. & Ko, S. Baek (2013). The relationship between waist circumference and work-related injury in reference to the fourth Korea national health and nutrition examination survey. Annals of occupational and environmental medicine. doi:10.1186/2052-4374-25-29.
  7. Blaszczyk, J.W., Swider, J. Cieslinska-, Plewa, M., Markiewicz, B. Zahorska-, Markiewicz, A. (2009). Effects of excessive body weight on postural control. Journal of Biomechanics: Vol. 42, No. 9, pp. 1295-1300.
  8. Lin, T., Verma, S.K., Courtney, T.K. (2013) Does obesity contribute to non-fatal occupational injury? Evidence from the National Longitudinal Survey of Youth. Scandinavian Journal of Work, Environment & Health 39(3):268-275.
  9. Anderson, J.E., Govada, M., Steffen, T.K., Thorne, C.P., Varvarigou, V., Kales, S.N. & Burks, S.V. (2012). Health behaviour and accident risk: obesity is associated with the future risk of heavy truck crashes among newly recruited commercial drivers. IZA discussion paper No. 6408.
  10. Apostolopoulos, Y., Sönmez, S., Shattel, M.M. & Belzer, M. (2010). Worksite-induced morbidities among truck drivers in the United States. American Association of Occupational Health Nurses: Vol. 58, No. 7, pp. 285-296.
  11. Kouvonen, A., Kivimäki, M., Oksanen, T., Pentti, J., De Vogli, R., Virtanen, M. & Vahtera, J. (2013). Obesity and occupational injury: a prospective cohort study of 69,515 public sector employees. PLOS One: Vol. 8, No. 10, n. 77178.
  12. Norton, L., Harrison, J.E., Pointer, S. & Lathlean, T. (2011). Obesity and injury in Australia: a review of the literature. Injury research and statistics series number 60.
  13. Schulte, P.A., Wagner, G.R., Ostry, A., Blanciforti, L.A., Cutlip, R.G., Krajnak, K.M., Luster, M., … Miller, D.B. (2007). Work, obesity, and occupational safety and health. Americain Journal of Public Health: Vol. 97, No. 3, pp. 428-436.
  1. 3 september 2015

    Wouter van Ginkel

    Mooie overzichtelijke en overtuigende blog. Reden om aan de slag te gaan voor wie aan een gezondere leefstijl wil werken. Zeker als dat gecombineerd wordt met een bedrijfscultuur waarin de werkgever dit vraagstuk en andere vragen die met duurzame inzetbaarheid van werknemers te maken hebben faciliteert.

    Wouter van Ginkel, directeur Nationaal Platform Duurzame Inzetbaarheid

Leave a comment

Neem contact op met Enerjoy - gezond eten op het werk

Opdrachtgevers

Nieuwsbrief

Ontvang elk kwartaal tips, tools & wetenswaardigheden over gezond eten op het werk!

Enerjoy motiveert medewerkers tot een gezonde eet- en leefstijl met plezierige, laagdrempelige en doeltreffende activiteiten.

Onze activiteiten richten zich op:
- Gezonder aanbod
- Verhoogde bewustwording
- Verbeterde eetgewoonten

Voor meer:
- Energie en alertheid
- Veiligheid
- Werkplezier
- Productiviteit

Met als doel: een langdurig gezonde organisatie!

Lees hier meer over onze programma's en activiteiten.