Enerjoy

Gezond eten tijdens de nachtdienst – 5 praktische tips

/ 2 Comments

Gezond eten tijdens de nachtdienst | Enerjoy

Image courtesy of stockimages at www.FreeDigitalPhotos.net

Een slaaptekort resulteert in gedrag dat vergelijkbaar is met een paar glazen alcohol op: je bent slaapdronken. Dat betekent meer fouten en helaas ook meer bedrijfsongevallen tijdens een nacht- of ploegendienst. Veel werknemers in bijvoorbeeld de zorg-, transport- en beveiligingsector denken eerst aan anderen en pas daarna aan zichzelf. Hierdoor nemen zij onvoldoende rust en eten zij niet gezond tijdens hun nachtdienst. Herken je dit ook bij jouw werknemers? Het kan ook anders!

Vitaliteit tijdens de nacht

Een goede nachtrust is essentieel voor een vitaal leven. Een nachtdienst kan dat ernstig verstoren. Is vitaliteit dan alleen weggelegd voor diegenen met een 9-5 baan? Natuurlijk niet! Door gezond te eten tijdens de nachtdienst blijft iedere werknemer vitaal aan het werk.

Hoe kan je gezond eten tijdens de nachtdienst?

Enerjoy heeft een duidelijke boodschap: denk eerst aan jezelf, dan kan je goed voor anderen klaarstaan. Draag deze boodschap uit naar jouw werknemers. Met deze 5 tips komen jouw werknemers veilig & vitaal de nacht door.

 1. Drink koffie met mate. Koffie geeft een korte boost, maar zorgt ervoor dat je later slechter slaapt. Drink geen koffie aan het einde van een dienst.Sla geen maaltijden over. Regelmatig eten zorgt voor continue energie. Voor een tijdschema en lekkere recepten, lees de brochure Goedenacht, verrassende informatie en bruikbare tips over nachtarbeid.
 2. Neem regelmatig een korte pauze. Gebruik de tijd om een frisse neus te halen voor nieuwe energie of doe een korte ontspanningsoefening.
 3. Zorg dat je gezonde, eiwitrijke producten eet tijdens de nachtdienst voor langdurige energie. Enerjoy leert jouw werknemers om hun voeding optimaal in te zetten tijdens de Workshop Gezonde Voeding.
 4. Drink ruim voldoende, zo functioneert je lichaam optimaal. Daarnaast is elke wc bezoek weer een korte pauze met een beetje beweging.

Veilig de nacht door

De expertise van Enerjoy ligt bij vitaliteit op de werkvloer, waardoor werknemers veilig aan het werk blijven. Juist voor werknemers in de nacht- of ploegendienst is dit belangrijk. Zij vragen immers veel meer van hun lichaam. Maar met gezonde voeding komt iedereen fit en energiek de nachtdienst door.

Support nodig?

Nieuwsgierig naar hoe Enerjoy jouw bedrijf met onderscheidende interventies kan ondersteunen? Lees meer over onze activiteiten of neem direct contact met ons op. Wij denken graag gratis & vrijblijvend met je mee!

Marjolein van Kleef | Enerjoy
Graag wil ik je uitnodigen om te reageren op dit artikel. Jouw visie is welkom!

Dit artikel is geschreven door:
Marjolein van Kleef
Diëtiste en blogschrijver

 1. 28 april 2015

  Martin de Boer

  Ik eet ook altijd veelse teveel tijdens mijn werk maar ik ben dan ook kok van beroep:)

 2. 9 oktober 2015

  Jeste

  Vanwege het artikel in De Volkskrant over zo gezond mogelijk ’s nachts werken ben ik op de website van Enerjoy gekomen. Uitstekend om te belichten wat er aan te doen is om bij nachtwerk toch gezond te blijven.

  In het verleden had ik een aantal keren voor een periode ’s nachts gewerkt. Ik ben dan ook echt een liefhebster van werken op dat soort tijden. Dat was inderdaad heel goed te doen, dankzij het daarbij aanhouden van een gezond eet- en ook slaappatroon. Daarvoor is echter wel discipline nodig. Om mij heen zag ik dat vele anderen dat niet hadden bij het nachtwerk.

  Maar ook overdag doen mensen het vaak helemaal verkeerd met eten. Veel te veel tussendoortjes en te weinig echt genieten van echt voedingsrijk eten. Daarnaast wordt er door vrijwel iedereen te kort voor het slapen gaan gegeten. het is ontzettend raar dat de zwaarste maaltijd meestal ’s avonds wordt gegeten. Ik ben daar al lang mee gestopt. Een warme, vrij grote maaltijd, neem ik juist als ik voorlopig nog niet ga slapen. Veel mensen doen dat niet. Meer mensen zijn juist laat gaan eten, omdat men zo’n zuidelijke manier van leven aantrekkelijk vind. Om 17 uur al eten wordt als burgerlijk Hollands gezien. Daar komt ook nog bij dat het vaak ook niet kan vanwege werktijden en een lange reistijd. Op het werk goed eten kan eigenlijk ook niet, want een pauze is daar te kort voor. Goed eten heeft namelijk tijd en aandacht nodig. Op het werk is het dan ook nog eens zo dat veel werknemers samen met collega’s aan tafel zitten, waardoor men niet los komt uit de werksfeer. Beter is het om je tijdens het eten af te zonderen, met bijvoorbeeld iets te lezen erbij.

  Maar het is dus mooi dat u het belang van goed eten onder de aandacht brengt.

Leave a comment

Neem contact op met Enerjoy - gezond eten op het werk

Opdrachtgevers

Nieuwsbrief

Ontvang elk kwartaal tips, tools & wetenswaardigheden over gezond eten op het werk!

Enerjoy motiveert medewerkers tot een gezonde eet- en leefstijl met plezierige, laagdrempelige en doeltreffende activiteiten.

Onze activiteiten richten zich op:
- Gezonder aanbod
- Verhoogde bewustwording
- Verbeterde eetgewoonten

Voor meer:
- Energie en alertheid
- Veiligheid
- Werkplezier
- Productiviteit

Met als doel: een langdurig gezonde organisatie!

Lees hier meer over onze programma's en activiteiten.